Search by category:
Egyéb kategória

Megnyílt az új tanév a Selye János Egyetemen

Megnyílt az új tanév a Selye János Egyetemen

Vataščin Péter

2023. 09. 08., p – 14:57

Komárom |

A 2023/2024-es tanévben 1648 hallgató kezdi meg tanulmányait a komáromi SJE-n.

A SJE Konferenciaközpontjában tartott tanévnyitón – a megszokott módon – több szlovákiai és Kárpát-medencei felsőoktatási intézmény képviselői is részt vettek számos szlovákiai magyar köztisztviselő és ismert személyiség mellett.

Az egyetem rektora, Juhász György összegezte a SJE mögött álló tanév eredményeit. Egyebek mellett elmondta, a közeljövőben várható az egyetem minőségbiztosítási rendszerét elbíráló értékelés a Szlovák Akkreditációs Ügynökség részéről. Emellett még 2022-ben csatlakoztak a Magna Charta Universitatum aláíróhoz, valamint a Duna menti régió mintegy 70 egyetemét tömörítő hálózathoz, a Danube Rector´s Conference-hez. Külön hangsúlyozta, hogy tavasszal a SJE adott otthont az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Közgazdaságtudományi Szekciójának, amely 2023-ban első ízben került megrendezésre Magyarország határain kívül. Ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti, a Sirály Kollégiumon több mint 800 ezer eurót meghaladó értékű felújítást hajtottak végre. Itt és a Tanárképző Karon jelenleg is felújítási munkálatok zajlanak, folyamatban van a hőszivattyú telepítése és beüzemelése, valamint a fotovoltaikus rendszer kiépítése.

A rektor közülte, a most induló akadémiai évben összesen 1648 hallgatója van az egyetemnek, akik közül 1191-en járnak nappali képzésre. A Tanárképző Karon 766 (473 nappali), a Gazdaságtudományi és Informatikai Karon 829 (666 nappali), a Református Teológiai Karon pedig 53 (52 nappali) hallgató folytat tanulmányokat. Az elmúlt tanévben összesen 457-en végeztek a SJE három karán.

A jelenlevőket, s elsősorban a diákokat Keszegh Béla (független) komáromi polgármester is köszöntötte, aki többek között arra biztatta a hallgatókat, hogy képességeikkel és megszerzett tudásukkal igyekezzenek a szülőfödjüket gazdagítani.

A tanévnyitón felolvasták az idén a 80. születésnapját betöltött Albert Sándor üzenetét, aki egészségügyi okok miatt nem tudott Komáromba utazni. A SJE alapító rektorának szövegében az állt, hogy az egyetem 20 évvel ezelőtti létrejöttekor úgy értékelték, hogy ez magát a jövőt jelenti. „Nem a kiteljesedés, nem az út vége, sokkal inkább egy ígéretes út kezdete. Mi megteremtettük a lehetőséget, de az úton Önöknek, Nektek kell végig menni. Önöktől, Tőletek függ, hogy az egyetem mennyire lesz sikersztori. De meggyőződésem, hogy az lesz!” – fogalmazott a volt rektor.

A tanévnyitó részeként sor került még a rektori díjak átadására, valamint a nyugdíjba vonult munkatársak köszöntésére és a gólyák fogadalomtételére is.

Read More

Post Comment