Search by category:
Egyéb kategória

Nem volt meggyőző a portugálok játéka, de elvitték a három pontot Pozsonyból

Nem volt meggyőző a portugálok játéka, de elvitték a három pontot Pozsonyból

Lencsés Zoltán

2023. 09. 08., p – 21:55

A szlovák labdarúgó-válogatott nem vallott szégyent a Portugália elleni Eb-selejtezőn, de Bruno Fernandes találatára nem volt válasza a hazaiaknak, így elvesztették veretlenségüket a selejtezőcsoportban.

Nem a szlovák válogatott miatt jöttek ki több mint húszezren a Nemzeti Futballstadionba, ez már a mérkőzés előtt egy órával is egyértelmű volt: a bemelegítésre érkezve a portugálok kaptak nagyobb ovációt, majd a lelátókon a kezdésig mindenki Cristiano Ronaldót kutatta a mobiltelefonjával.

Míg a nézők nagy része mintha egy koncertre készült volna, a futball iránt érdeklődő kisebbség a kezdőcsapatokat tanulmányozta. Sokakkal egyetemben mi is csalódottan vettük tudomásul, hogy az élete formájában játszó Bénes László csak a cserepadon kapott helyet, és helyette Ivan Schranz kapott lehetőséget Francesco Calzonától.

Nem ijedtek meg a szlovákok a favorittól, a mérkőzés eleje egyértelműen az övék volt. Polievka a 10. percben, Haraslín pedig három perccel később veszélyeztetett. Tulajdonképpen ez a két helyzet döbbentette rá a szurkolók nagy részét, hogy nem Cristiano Ronaldo miatt kell sikoltozni, hanem a hazai csapatnak drukkolni.

A portugálok a 17. percben Bruno Fernandes révén veszélyeztettek, de egyébként továbbra sem találták a ritmust, a szlovákok aktívan és fegyelmezetten játszottak.

A félidő végéhez közeledve Haraslínnak ziccere volt, de kihagyta, egy perccel később viszont a túloldalon meglóduló Bruno Fernandes a semmiből csinált magának helyzetet, és kilőtte a hosszú sarkot – szinte a semmiből szerezték meg a vezetést a portugálok.

A második játékrész elején előbb Cancelo tesztelte Dúbravkát, majd Pekarík Costát. Az 53. percben Schranznak volt nagy helyzete, de kicsit kisodródva nem találta el a portugál kaput.

Egy óra elteltével a portugálok hármat, a szlovákok kettőt cseréltek, Neto, Otavio, Semedo, valamint Suslov és Boženík érkezett a pályára. A pálya ezek után jobban szétszakadt, mindkét csapat (immár a portugálok is gyakrabban) lendületes támadásokat vezetett.

A 72. percben újabb nagy helyzete volt a hazaiaknak, Škriniar fejjel pár lépésről a kapu mellé bólintott. A 75. percben Bénes is pályára érkezett, ráadásul egy bátor csere keretében: Calzona Kuckát hozta le a pályára.

A mérkőzés hajrájában igyekeztek a szlovákok, de a portugálok rutinosan megőrizték előnyüket, és ezzel első helyüket a tabellán. A szlovákok elszenvedték első vereségüket. 

Read More

Post Comment