Search by category:
Egyéb kategória

Mi okozza a kellemetlen viszketést odalent?

Mi okozza a kellemetlen viszketést odalent?

Kulcsár Péter

2023. 09. 09., szo – 09:15

Gyakori probléma az intim területen jelentkező kellemetlen viszketés, amelyről jellegéből adódóan nem sokat beszélünk, pedig kellene, hiszen komoly problémákat jelezhet. Mutatjuk, mi idézheti elő ezt a tünetet!

Bőrirritáció és allergiák

Az egyik leggyakoribb ok a viszketés hátterében a bőrirritáció és allergiás reakciók lehetnek. Az intim terület rendkívül érzékeny, és reagálhat az olyan irritáló anyagokra, mint például a szappanok, testápolók, mosószerek vagy akár az öltözködés során használt anyagok. Ezek az anyagok kiválthatják a bőrpirosodást, viszketést és irritációt.

Gombás fertőzések

A gombák is okozhatnak viszketést az intim területen. A leggyakoribb ilyen fertőzés a hüvelyi gombafertőzés, amely kellemetlen viszketéssel, égéssel és váladékozással járhat. A gombás fertőzések gyakran antibiotikumok vagy hormonális változások hatására alakulnak ki.

Bakteriális fertőzések

Az intim területen kialakuló bakteriális fertőzések is okozhatnak viszketést. Például a húgyúti fertőzések gyakori tünetei közé tartozik a viszketés, fájdalom és égő érzés. Ezek a fertőzések gyakran kezelést igényelnek, ezáltal elkerülhetők a súlyosabb problémák.

Szexuális úton terjedő betegségek

Nem lehet megkerülni a tényt, hogy bizonyos szexuális úton terjedő fertőzések is okozhatnak viszketést az intim területen. Ilyen például a chlamydia, a gonorrhoea vagy az emberi papillomavírus (HPV). Fontos az orvosi vizsgálat és a megfelelő kezelés, ha valaki ilyen fertőzéstől szenved.

Hormonális változások és menopauza

Menopauza idején a hormonális egyensúly zavarai számos tünetet okozhatnak, köztük viszketést is. Az orvosi kezelés és a hormonpótló terápia segíthet ezen tünetek enyhítésében

Read More

Post Comment