Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová nem tartja kizártnak, hogy még a mandátumának lejárta előtt országértékelő beszédet mond

Čaputová nem tartja kizártnak, hogy még a mandátumának lejárta előtt országértékelő beszédet mond

Mészáros Richárd

2023. 09. 10., v – 12:14

Zuzana Čaputová államfő nem zárja ki, hogy még a köztársaságielnök-választás előtt országértékelő beszédet tart majd.

„Különleges helyzetben vagyunk. Ősszel új parlament áll fel” –  jelentette ki Čaputová a TA3 V politike című műsorában vasárnap. Mint mondta, fontosnak tartja az időzítést. „Igyekszünk úgy kiválasztani, hogy annak legyen értelme. (…) Az államfő lehetőségei és joga közé tartozik az, hogy kiálljon és éljen ezzel a lehetőséggel, így nagy valószínűséggel ezt is fogom tenni” – mondta.

A közelgő parlamenti választással kapcsolatban elmondta, felhívást fog intézni az emberekhez, hogy éljenek demokratikus jogukkal és vegyenek részt a választáson. A győztes pártot bízza meg kormányalakítással. „Ez egy alkotmányos hagyomány, a választók iránti tisztelet kifejezése az államfő részéről” – mutatott rá. Sajnálatát fejezte ki azt illetően, hogy egyes politikai szubjektumok az emberek frusztrációjára és haragjára építik a választási kampányukat.

Az elnökválasztással kapcsolatban azt mondta, hálás minden művelt, intelligens és demokratikus gondolkodású embernek, aki politizálásra adja a fejét. Üdvözölte Ivan Korčok indulását, akinek értékrendjét és véleményét a sajátjához kötelinek tartja. Leszögezte, egyetlen jelölt esetében sem lesz része annak kampányának.

Read More

Post Comment