Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová szerint a kormány nem informált időben az illegális migráció ellen hozott lépéseiről

Čaputová szerint a kormány nem informált időben az illegális migráció ellen hozott lépéseiről

Mészáros Richárd

2023. 09. 10., v – 12:54

Zuzana Čaputová elismerte, hogy a kormány nem kommunikálta időben az illegális migráció ellen hozott intézkedéseket. Hozzátette azonban, hogy az üggyel a nyár folyamán is foglalkoztak, a téma medializálása után két nappal hozott intézkedések pedig a korábbi lépések eredményei.

„Jó javaslat, hogy a kormánynak proaktívabban kommunikáljon, főleg azért, mert van is mit” – mondta Čaputová. Elismerte, hogy más témákat illetően is több kommunikációra lenne szükség a kabinet részéről.

A szakértői kormány első száz napjával kapcsolatban megjegyezte, hogy a tagjainak már a legelső naptól készen kellett állniuk a válságkezelésre. Sajátosnak nevezte azt is, hogy valamennyi politikai párt ellenzéket jelent a kormánynak. Elmondta, ennek ellenére is teljesült a cél, hogy a kormány ne generáljon további konfliktusokat.

Nagy értékelte, hogy a szakértői kormánynak sikerült olyan problémákat is azonosítania, amelyeket rövid időn belül, a korlátozott jogkör ellenére sikerült megoldania. Kiemelte a leendő kabinet rendszerszintű intézkedéseinek előkészítését is.

Čaputová szerint a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) két igazgatója ellen indított büntetőeljárás ellenére sincs oka kijelenteni azt, hogy nem bízik a titkosszolgálatban. Az eljárások mögött személyes kudarcot lát. 

Az elnök asszony szerint nem a politikusoknak, hanem az ügyészségnek kell értékelnie a rendőrségi intézkedések megalapozottságát. „Amikor ellenzéki vezetők ellen folyik eljárás, pontosan arra kell vigyázni, hogy ne történjen rendőri hatalommal való visszaélés. (…) De ha van rá ok, amit utólag szentesít az ügyészség, majd a bíróság, akkor az helyénvaló” – fűzte hozzá.

Read More

Post Comment