Search by category:
Egyéb kategória

Terv szerint haladnak az útfejlesztések (KÉPEK és VIDEÓ)

Terv szerint haladnak az útfejlesztések (KÉPEK és VIDEÓ)

Kürthy Judit

2023. 09. 11., h – 16:06

Ekecs/Egyházkarcsa/Nagymegyer |

Bicikliutat építenek Ekecsen, Egyházkarcsán az elmúlt napokban fejeződött be egy újabb községi út aszfaltozása, Nagymegyeren pedig nagy erőkkel halad a 63-as út T-bekötőjének építése a Medvei úti kereszteződésnél.

Nagyszombat megyei és falusi fenntartású utak is vannak a felújítások között. Egyik pályázatból, a másik megyei forrásokból valósul meg, de olyan fejlesztés is akad, ami teljesen saját költségű.

Ekecs

Ekecs és Apácaszakállas határán bicikli út épül egy körülbelül 300 méteres szakaszon. A benzinkúttól indulva, az mögött elhaladva az Arany János Alapiskola felé haladtak a munkálatok. Az iskolánál végződő korábbi bicikliút bekötéséhez az utóbbi napokban érkeztek. Párhuzamosan haladnak a tereprendezési munkálatok is, melynek folytán az új út nyomvonalából korábban kiásott nagy földkupac és az odahordott aprókavics- és homokhalmok is fokozatosan eltűntek. Ez szakasz köti majd össze a régi biciliutat a Nyárasd felé tartó 561-es főúttal, az építkezés az előzetes tervek szerint szeptember végéig fejeződik be. Polák László, Ekecs polgármestere elmondta, hogy a beruházás a Leader vidékfejlesztési program keretében valósult meg. A jelenlegi pénzügyi merítés egy többéves folyamat eredménye, amihez még hozzá tartozik három darab elektronikus sebességmérő, melyeket a faluba vezető három úton, a helységnév-táblák környékére helyeznek majd ki. A 300 méteres bicikliút összköltsége 80 000 euró volt és csak azok pályázhattak rá, akiknek már volt érvényes építkezési engedénye a kívánt területre. A helyi újfejlesztés azonban itt még nem fejeződik be. Már most tervezik a folytatást, ami Apácaszakállason keresztül, a Nyárasd felé tartó főút bal oldalán egészen a falu végéig tart majd, onnan pedig az autóút jobb oldalán halad tovább egészen a nyárasdi hídig, ami Ekecstől mintegy 3,5 kilométerre található. A bicikliút legújabb szakasza a játszótér mellett halad el, melynek bővítését a minisztérium már jóváhagyta és a pénzösszeg is rendelkezésre áll. A bővítését célzó 45 000 eurós projekt azonban a közbeszerzés miatt még mindig késik. A faluvezetés bízik abban, hogy jövő tavaszra ez is elkészül.

Egyházkarcsa

A napokban fejeződtek be az aszfaltozási munkálatok egy újabb községi fenntartású közúton Egyházkarcsa területén. A munkagépek kivonulásával már alig maradt olyan út, amit nem aszfaltoztak volna le: mindezt saját költségből. A falut kettészelő főút azonban megyei illetőségű, amihez nem nyúlhatnak, így az ott fellelhető kátyúk, sérülések és javítási hegek továbbra is akadályozzák a falun keresztülhaladókat. A polgármester, Mórocz Péter lapunknak elmondta, hogy már csak két utca van vissza a községi fenntartású utak felújításához, valamint Göncöl- és Mórockarcsa útfejújítási munkálatai, aminek csak az után állnak neki, miután a vízvezetéket már lefektették. A főútra is ráférne a rekonstrukció, amit a falun áthaladó egyre nagyobb forgalom is indokol, jegyezte meg a polgármester, egyelőre még nem kaptak érdemleges választ a megyértől.

Nagymegyer

Augusztus elején már a Nagymegyerhez tartozó Izsap magasságában tartottak a Medvei út javítási munkálatai. A nagyszabású útfejújításról írt korábbi cikkükben közzétettük, hogy a beruházást több lépcsőben halad. A jelenlegi helyzet a terveknek megfelelő. A 14 hónapig tartó útfelújítás április 28-án kezdődött egyszerre több helyen is. A Nagymegyer és Csilizradvány közötti szakaszon, a 1,40-6,00 kilométerkövek között 2023. október 15-ig. A 6.00-9.00 kilométerig Csilizradvány és Medve között 3.00 km-es útszakaszon jövő év június végéig dolgoznak majd. Jelenleg is forgalomelterelés van a Medvei út T-bekötésénél. Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere elmondta, hogy a terveknek megfelelően zajlanak a munkálatok és amennyiben az időjárás a későbbiekben is hasonló marad, továbbra sem történik csúszás az ütemtervben. Az autósok jelenleg Izsap felé kerülve, a családi házak között kerülhetik ki a kereszteződést. Így jutnak el a Tesco-ba, a postra és a focipályára is. A haladási irányt sárga táblákkal jelölik.

Read More

Post Comment