Search by category:
Egyéb kategória

Toyota RAV4 GR Sport Hibrid: lehet sportos a hibrid? (Képgaléria)

Toyota RAV4 GR Sport Hibrid: lehet sportos a hibrid? (Képgaléria)

Demecs Péter

2023. 09. 11., h – 09:32

Pozsony |

Nem biztos, hogy a világ legnépszerűbb SUV modelljét újabb felszereltségi szintekkel és kivitelezésekkel kell piacra dobni, hiszen az eladásokkal nincs gond. A Toyota mégis úgy döntött, hogy a RAV4-nél is elérhetővé teszi a sportos hangolást. Annak próbáltunk utánajárni, mennyire lehet összeegyeztetni a hibridmeghajtást a sportos vezetési élménnyel.

A Toyota sportrészlege, a Gazoo Racing gondoskodott az elmúlt évek legélvezhetőbb autóinak kifejlesztéséről. A GR jelölés már megjelent a Yaris vagy GR86 modelleknél, s most újabban már a RAV4 is büszkélkedhet vele.

A változások

A változások aránylag visszafogottak, de azért látványosak, ugyanis az a sok kicsi kiegészítő is jelentősen dobott az autó külsején. A piros metálfényezést még jobban kiemelik a fekete lakkozott kiegészítők, mint a sárhányók, lökhárítók vagy a külső visszapillantó tükrök burkolata. A hűtőrácson megtalálható a GR Sport logó és újak a 19 colos, fényesfekete, öt duplaküllős könnyűfém keréktárcsák is.

Különösebb változásokat az utastérben sem fognak találni, ami jó hír. Ezért aztán a továbbiakban is minőségi kivitelezésre, kellemes anyagokra számíthatnak. Az érintőfelületek helyett még a klasszikus vezérlőgombok dominálnak, amit én mindig díjazni tudok. Rengeteg hely van az autóban, így az első és második sorban utazók sem fognak helyszűkére panaszkodni. Az elülső sportos kialakítású üléseken pedig megtaláljuk a GR logót.

A módosítások viszont nem érnek véget ennyivel, a RAV4 ugyanis sportosabb beállítású futóművet kapott, így a klasszikus kivitelnél valamivel keményebb beállításra kell számítani, s ezt néhány egyenetlenségen érezni is fogják.

Egy motor

A RAV4 GR Sportot egyetlen kivitelben, a legerősebb hibridmotorral tudják csak megvenni. Ez annyit jelent, hogy a motorházban egy 2,5 literes négyhengeres erőforrás lesz, amelyet két kisebb elektromotor egészít ki. A rendszer összteljesítménye 163 kW (222 LE), ami elég arra, hogy az autó 8,1 másodperc alatt gyorsuljon fel 0-ról 100 km/órás sebességre. Tény, hogy összkerékhajtású modellről volt szó, ám az autó inkább az elülső kerekeket részesíti előnyben. Az üzemanyag-takarékos vezetési stílushoz ideálisan alkalmazkodó fokozatmentes e-CVT váltó a sportos vezetéshez már nem igazán tud igazodni. Az erőteljesebb gyorsulást hangos búgás kíséri, s bár a volán mögötti karoknak köszönhetően eljátszogathatnak az egyes – fiktív – sebességfokozatok sorolásával, a gyakorlatban ez sem javítja fel túlzottan az összehatást.

Amivel viszont elégedettek lesznek, az a fogyasztás. Főleg városban, ahol 5,7 literes átlagra számíthatnak. A hibridrendszer a visszafogott és üzemanyag-fogyasztásra koncentráló vezetési stílushoz igazodott a legjobban. Sztrádán a legéhesebb, hiszen 130–140 km/órás sebesség környékén a 9 liter körüli értékek a reálisak. Egy hét után a kombinált fogyasztás végül 6,4 literen állapodott meg.

Mire jó?

A Toyota RAV4 mindig is a kedvenceim közé tartozott, és ezen az utóbbi tapasztalatom sem fog változtatni. A legnagyobb előnyei közé tartozik a minőségi kivitelezés, a tágas tér és a jól működő hibridrendszer, amelynek köszönhetően reálisan csökkenthetik a fogyasztási mutatókat. Hogy mennyire van értelme a sportos kivitelézésnek, már mindenkinek a saját megítélésére bízom. Én személy szerint tudnám mellőzni. Másrészt, ha a RAV4-re kicsit több pénzt szánnak, akkor a GR Sport kivitelezésnek köszönhetően a jól felszerelt autót még vagányabbá tehetik. Ugyanis ha a RAV4 árjegyzékében a legerősebb hibridváltozaton és összkerékhajtáson gondolkoznak, akkor eleve minimum 40 490 eurót kell félretenniük. A következő, Selection felszereltségi szint ára már 45 190 eurónál kezdődik, s onnan már nincsenek olyan jelentős különbségek az egyes kivitelezések közt. Az általunk tesztelt modell alap-ára 47 190 euróba került.

Read More

Post Comment