Search by category:
Egyéb kategória

Dzurinda: Fico uszító politikájának semmi köze a migráció problémájához

Dzurinda: Fico uszító politikájának semmi köze a migráció problémájához

Kulcsár Péter

2023. 09. 13., sze – 13:12

Az embereknek el kellene utasítaniuk a politikai uszítást, ami a választási kampány része lett – jelentette ki Mikuláš Dzurinda volt kormányfő, a parlamenten kívüli Kékek, Híd elnöke. Szerinte a politikusok ezzel kapcsolatos nyilatkozatainak semmi köze az illegális migráció megoldásához, amit reformok segítségével kell kezelni.

„Megéltük már Szlovákiában a politikai küzdelemben alkalmazott uszítás módszereit” – mondta Dzurinda a kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján, a 90-es évekre emlékeztetve, amikor „kis híján Oroszország karjaiban kötöttünk ki” az EU és a NATO helyett. „Most is nagyon kell ügyelnünk, hogy ennyi év után ne dőljünk be ismét az ilyen politikának” – tette hozzá.

A migrációt komoly kihívásnak nevezte, hiszen még soha nem vándorolt el ennyi ember a hazájából, mint most. „Ezt a helyzetet nem tudjuk megoldani erőszakkal, provokálással, uszítással, csakis a menekültügyi politika türelmesen végrehajtott reformjával, a migráció egészének kezelésével” – szögezte le, hozzátéve, a reformokra uniós és szlovákiai szinten is szükség van.

Dzurinda emlékeztetett, hogy amikor a migrációs válság kipattant Robert Fico kormányzása idején, Fico csendben üldögélt az Európai Tanács ülésein, és eljátszotta, hogy a görög szigetvilág, Spanyolország vagy Portugália problémái nem érintik Szlovákiát, semmit sem tett az ilyen válsághelyzetek kezelése érdekében. „Most meg a megmentő szerepében tetszeleg, de a valódi énje az uszítás” – mondta Dzurinda. Szerinte Fico a parlamenten kívüli Republikával akar versenyre kelni a szavazatokért.

Fico szerdán a Magyarországgal közös határ lezárására és a határellenőrzés visszaállítására szólította fel a kormányt.

Kijelentette, ha a kormány nem tesz eleget a felszólításnak, a többi ellenzéki párttal rendkívüli parlamenti ülést kezdeményez, hogy határozattal kötelezzék erre a lépésre a kabinetet.

Read More

Post Comment