Search by category:
Egyéb kategória

Elmaradhat a nagy energiadrágulás

Elmaradhat a nagy energiadrágulás

Molnár Iván

2023. 09. 13., sze – 13:25

Pozsony |

A szlovákiai háztartásoknak jövőre sem kell tartaniuk az áramszolgáltatás látványos drágulásától – legalábbis ezt ígéri a gazdasági tárca, amelynek az ezzel kapcsolatos javaslatcsomagját szerdán a kormány is jóváhagyta. Ezzel párhuzamosan azonban csökkentik az energiaszolgáltatóknak nyújtott állami támogatást is.

A gazdasági minisztérium szerint az energiapiaci árak a geopolitikai tényezők miatt idén is magasak és változékonyak maradtak. „Tekintettel arra, hogy a villamos energia jövő évi lakossági árát az idei piaci árszint alapján számítják ki, fennállt a veszélye annak, hogy hatékony állami beavatkozás nélkül a fogyasztók látványos drágulásra számíthattak volna” – áll a szaktárca által benyújtott javaslatcsomaghoz fűzött indoklásban. Eszerint állami beavatkozás nélkül jövőre több mint 80 százalékos árugrás fenyegetett.

Még tárgyalnak

A javaslatcsomag szerint a kormánynak sikerre kell vinnie az állam és a Szlovák Villamos Művek (SE) között folytatott tárgyalásokat. A domináns áramtermelővel kötött memorandum alacsonyabb energiaárakat irányoz elő. Erről még Richard Sulík (SaS) és Igor Matovič (OĽaNO) korábbi miniszterek állapodtak meg, az Ódor-kormány azonban még tárgyal a végleges szerződésről. „A szerződésnek biztosítania kell a villamos energia előállítását és szállítását 5,79 terawattóra (TWh) mennyiségben, ami 2024-ben, a Mohi Atomerőmű 3. blokkjának az üzembe helyezését követően minden naptári hónapban további 0,03 TWh-val nőne, miközben a megawattóránkénti ár jövőre nagyjából 61,21 euró lenne” – áll a Peter Dovhun vezette gazdasági tárca közleményében.

Kisebb támogatás

A kormány szerdán az energiaszolgáltatóknak nyújtott állami kompenzációk csökkentéséről is döntött. Az állam eddig az árszabályozás hatálya alá eső fogyasztók számára meghatározott árplafon és az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által meghatározott ár közötti különbséget kompenzálta a szolgáltatóknak. A kormány által szerdán elfogadott rendelet azonban megváltoztatja ezt a számítási módszert, figyelembe véve a korábbinál alacsonyabb piaci energiaárakat.

„A rendeletben szereplő módosításoknak köszönhetően nő a kompenzációra szánt állami költségvetési források elköltésének a hatékonysága” – áll a gazdasági minisztérium rendelethez fűzött magyarázatában. Eszerint jóval alacsonyabb támogatást kellene kapniuk a gázszolgáltatóknak azon ügyfelek után, akikkel idén kötöttek szerződést. Ebben az esetben a kompenzált gázár maximális összege nem lehet magasabb, mint az Európai Energiatőzsdén (EEX) az adott hónap átlagos piaci gázárának az 1,1-szerese, megfejelve egy megawattóránként (MWh) 3 eurós „indokolt nyereséggel”. Az alacsonyabb aktuális piaci gázárakat más szabályozott fogyasztók esetében is figyelembe kell venni, ebben az esetben a kompenzált gázárnak azonban csak kisebb mértékben kell csökkennie. A rendelet azt a lehetőséget is figyelembe veszi, hogy az így kiszámított ár és az ebből eredő kompenzáció reálértéken alacsonyabb lehet a szolgáltatók költségeinél. Ilyen esetben az érintett szolgáltató egy szakértői jelentéssel igazolhatja a valós költségeit, a támogatás azonban így sem lehet magasabb az Árszabályozási Hivatal által meghatározott szabályozott árak és a kormányrendeletben meghatározott árplafon közötti különbségnél. (mi, TASR)

Read More

Post Comment