Search by category:
Egyéb kategória

Összefoglaló: Matovič és Kaliňák verekedett, a riválisaik nemzetközi szégyenről beszélnek

Összefoglaló: Matovič és Kaliňák verekedett, a riválisaik nemzetközi szégyenről beszélnek

Nagy Roland

2023. 09. 13., sze – 16:02

Pozsony |

Az egykori miniszterelnök és a korábbi belügyminiszter a Smer sajtótájékoztatóján esett egymásnak, végül a rendőröknek kellett közbeavatkozniuk. Az ügyben eljárás indult.

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke szerda délelőtt félbeszakította a Smer sajtótájékoztatóját, amelyet Robert Ficóék a kormányhivatal elé szerveztek azzal a céllal, hogy felszólítsák Ódor Lajos kabinetjét, zárják le a déli határszakaszt a migrációs helyzet miatt. A volt kormányfő egy terepjáróval gördült be a sajtótájékoztatóra felállított pulpitus mögé, amelyre egy megafont erősített, ezzel túlharsogva a Smer politikusainak hangját. Matovič felrótta Ficóéknak, hogy a tartózkodási igazolások kiadásával kapcsolatos törvényt még az ő kormányuk fogadta el, így a smeres politikusok a felelősek a jelenleg kialakult helyzetért. Hozzátette, Ficóék szándékosan riogatnak a menekültekkel a választási kampányban, mert a félelemkeltést felhasználva akarnak politikai pontokat gyűjteni.

Ezen a ponton Robert Kaliňák, a Smer alelnöke megjelent a terepjáró mellett, majd megpróbálta kicsavarni a mikrofont Matovič kezéből. Az OĽaNO vezetője többször is ellökte a volt belügyminiszter kezét, és megpróbálta arrébb terelni az autó nyitott ablakától. Több sikertelen próbálkozás után a volt kormányfő mellkason rúgta Kaliňákot, aki cserébe rángatni kezdte őt. A dulakodásba ekkor beszállt Richard Glück, aki a Smer listáján az 53. helyen indul, és kétszer is arcon vágta Matovičot. Eközben az autó második oldalán Marián Saloň, a Smer parlamenti képviselője sikeresen megkaparintotta Matovič mikrofonját, de a hatóságok közbeavatkozása után végül visszaadta neki.

Kapcsolódó cikkünk

Megafonnal zavarta meg az OĽaNO elnöke a Smer illegális migrációval kapcsolatos szerda reggeli sajtótájékoztatóját.

A Smer jelöltjeit szerda reggel „lepett meg” egy terepjáró, amelyben Igor Matovič ült. Az OĽaNO elnöke mikrofonnal a kezében, megafonnal felszerelkezve hajtott el az ellenzéki politikusok mellett, és azt üzente a választóknak, „mi nem adunk el titeket a maffiának”.

A reakció nem váratott magára sokáig, a párttagok egy csoportja odament a járműhöz, Robert Kaliňák pedig először szóban vonta kérdőre Matovičot, majd fizikailag is nekiesett – írja a Markíza.

A volt belügyminiszter megpróbálta kitépni az exkormányfő kezéből a mikrofont, miközben ő folytatta a beszédét.

A felvételek tanúsága szerint ezután Matovič mellkason rúgta Kaliňákot – a Smer jelöltje, Richard Glück erre ököllel válaszolt. Az egész jelenetsort kamerák rögzítették.

Rendőri beavatkozás

Az incidens után a rendőrök felszólították az OĽaNO elnökét, hogy hagyja el a helyszínt, de Matovič még pár percig dühöngött a kormányhivatal előtt.

„Korrupt tolvajok, tönkretettétek Szlovákiát! Kétszázezer ember miattatok hagyta el az országot. Megöltétek Jánt és Martinát, nem szégyellitek magatokat?”

– kiabálta az egykori miniszterelnök, majd a harmadik rendőri felszólítás után végül elhajtott a terepjáróval.

A Smer politikusai mosolyogva hallgatták Matovič szavait. Robert Fico, a párt elnöke végig elfordulva állt a terepjárótól, és többször is nevetett az OĽaNO vezetőjének vádjain.

Az üggyel a Pozsonyi Városi Rendőrség is foglalkozik.

„A járőrök azonnali beavatkozásának köszönhetően sikerült megfékezni a helyzet eszkalálódását és a közrend megzavarását”

– nyilatkozta Barbora Krajčovičová, a hatóság szóvivője. Hozzátette, a rendőrség foglalkozik az incidenssel, amelyet a járőrök testkamerái is rögzítettek.

Egymás hibáztatása

A balhé után Kaliňák és Matovič is sajtótájékoztatót tartott. A volt belügyminiszter úgy fogalmazott, mindent megtett azért, hogy megakadályozza az OĽaNO elnökének törvénytelen magatartását. Állítása szerint azzal, hogy Matovič felhajtott a járdára, veszélybe sodorta az egyik járókelő testi épségét, ezzel pedig törvényt sértett.

„Állampolgári kötelességem volt, hogy közbeavatkozzak”

– magyarázta, majd hozzátette, azzal, hogy a volt miniszterelnök megpróbálta fejbe rúgni, újabb törvénysértést követett el, egészségkárosodás szándékos okozásának bűntette miatt. Megjegyezte, a konfliktus után feljelentést is tett a volt kormányfő ellen.

Ezzel szemben Matovič azt mondta, kötelességének érezte, hogy kimondja az igazat arról, ki a felelős a jelenlegi migrációs helyzet kialakulásáért. Hangsúlyozta, Kaliňákék fogadták el azt a törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a bevándorlók tartózkodási engedélyt kaphassanak Szlovákiában.

„Gyűlölöm az álszentséget, ezért is mondtam el az igazat a kormányhivatal előtt”

– hangsúlyozta az egykori miniszterelnök. Hozzátette, a videófelvételek is igazolják, hogy ő csak védekezett a volt belügyminiszter támadása ellen.

Szégyenteljes akció

Ódor Lajos miniszterelnök a történtekkel kapcsolatban felszólította az embereket, jól fontolják meg, kire adják le a voksukat szeptember 30-án. Hozzátette, nem szeretne egy olyan országban élni, ahol olyan üzenetet közvetítenek a jövő generációinak, hogy a politika a gyűlölködésről szól.

A politikai pártok többsége szintén reagált az incidensre, a legtöbben szégyenteljesnek nevezték a két politikus viselkedését. Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (PS) elnöke kijelentette, éppen így nem szabadna kinéznie a politikának, utalva a provokációra, a vulgarizmusokra és a rugdosódásra.

Peter Pellegrini, a Hlas vezetője inkább az OĽaNO elnökének felelősségét emelte ki, szerinte Matovič ezzel nemcsak belföldön, hanem az egész világ előtt szégyent hozott az országra.

Branislav Gröhling, az SaS alelnöke viszont úgy véli, Fico és Matovič egyaránt veszélyt jelentenek az országra, hiszen a viselkedésükkel rossz példát mutatnak, és legitimizálják az erőszakot.

Boris Kollár, a Sme rodina vezetője mindkét félt felelősnek tartja, és elhatárolódott a délelőtti eseményektől.

A Szövetség szerint a politikai harcban az öklök helyett az érveknek kellene ütköznie.

„Ma, mikor a volt miniszterelnök és a volt belügyminiszter között tettlegességig fajultak a dolgok, felmerül a kérdés, ez már a mélypont, vagy van még lejjebb is?”

– üzente a párt sajtóosztálya.

Mikuláš Dzurinda, a Kékek és a Híd formáció listavezetője veszélyesnek nevezte az incidenst. Szerinte a konfliktusnak semmi köze a migrációs helyzethez, sokkal inkább arról szól, hogy az érintett pártok a gyűlöletkeltés módszerét használják fel a választási kampányban.

(nar, TASR)

Read More

Post Comment