Search by category:
Egyéb kategória

Több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg tavaly világszerte

Több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg tavaly világszerte

Kulcsár Péter

2023. 09. 13., sze – 10:16

Több mint 170 környezetvédelmi aktivistát öltek meg tavaly világszerte a londoni központú Global Witness nemzetközi szervezet szerdán közzétett éves jelentése szerint.

A hivatalos jelentésben legalább 177 aktivista erőszakos haláláról számoltak be, kiemelve, hogy 88 százalékukat Latin-Amerikában gyilkolták meg. A 18 érintett ország közül 11 dél-amerikai. A környezetvédők a legnagyobb veszélyben Kolumbiában voltak, ahol 60 aktivistát öltek meg, de Braziliában és Mexikóban is magas volt az ellenük elkövetett gyilkosságok száma.

A jelentés szerint nehéz feltárni a gyilkosságok pontos hátterét, de tíz gyilkosságról sikerült kideríteni, hogy mezőgazdasági termeléssel voltak kapcsolatban, nyolc esetben a bányászattal találtak összefüggést, négy áldozat halálát pedig a fakitermeléshez tudták kötni. A gyilkosságok többsége egyelőre felderítetlen.

Shruti Suresh, a szervezet kampányainak egyik vezetője felszólította a világ kormányait, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a környezetvédelemben és a klímaváltozás elleni közdelemben kulcsszerepet vállaló aktivisták elleni gyilkosságok megakadályozására.

A szervezet adatai szerint 2012 és 2022 között 1910 aktivistát öltek meg világszerte.

A bennszülött lakosságot különösen sok támadás éri, az áldozatok több mint harmada közülük kerül ki, holott a világ népességének mindössze egy százalékát alkotják – hívták fel a figyelmet a jelentés készítői.

Read More

Post Comment