Search by category:
Egyéb kategória

A svájci parlament elutasította a libamájimport tilalmát

A svájci parlament elutasította a libamájimport tilalmát

Mészáros Richárd

2023. 09. 14., cs – 20:49

A svájci parlament alsóháza csütörtökön elutasította azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint be kellene tiltani a hizlalt állatokból származó kacsa- vagy libamáj, a foie gras behozatalát az országba.

 Az alsóház (Nemzeti Tanács) azt azonban megszavazta, hogy a termékeken ezentúl fel kell tüntetni, ha kényszeretetés során előállított zsíros májról van szó.

A foie gras előállítását a módszer kegyetlensége miatt már számos országban betiltották, köztük Svájcban is. Ezen országok egy részében a francia ínyencség importja is tiltott, azonban Svájcban nem, hiszen az országi nyugati részében, a francia ajkú tartományokban a libamáj népszerű ételnek számít.

Philippe Nantermod liberális képviselő a svájci SRF rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az importtilalom csak elmélyítené a francia és német ajkú svájci lakosság közti ellentéteket.

A konzervatív párt képviseletében nyilatkozó parlamenti tag, Martin Haab etikai okokra hivatkozva az importtilalom mellett foglalt állást.

Az állatvédők jelenleg egy olyan kezdeményezéshez gyűjtenek aláírásokat, amelynek célja, hogy népszavazást tartsanak a témában. Amennyiben sikerül 100 000 aláírót összegyűjteniük a tilalom támogatására, akkor ki kell írni a népszavazást.

Az aláírásgyűjtést szervező svájci állatvédő szervezet (Alliance Animale Suisse) közlése szerint Svájc évente 200 000 kilogramm libamájat importál.

Read More

Post Comment