Search by category:
Egyéb kategória

Kevesebb menekült érkezik a Nagykürtösi járásba

Kevesebb menekült érkezik a Nagykürtösi járásba

Mészáros Richárd

2023. 09. 14., cs – 15:59

Nyugodtabb az illegális migrációval kapcsolatos helyzet Nagykürtösön, de továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben – tájékoztatott csütörtökön Jana Ambrošová, a Nagykürtösi Járási Hivatal vezetője. Ambrošová hozzátette, az elmúlt napokhoz képest kevesebb külföldi érkezik a járásba.

 A szóvivő tájékoztatása szerint jelenleg folyamatosan intézik a menekültekkel kapcsolatos ügyeket, és az alapvető ellátásuk is rendben zajlik. „Amint megérkeznek, higiéniai ellenőrzésen esnek át. Akiknek valamilyen kezelésre van szüksége, azt ellátják” – mondta, és hozzátette, tiszta ruhát is kapnak. A kisgyerekkel érkező nőkre különösen odafigyelnek. A menekültekkel kapcsolatos hivatalos ügyintézés jelenleg nem tart tovább 24 óránál. „A biológiai hulladékot megsemmisítik, és gondoskodnak arról is, hogy az embereknek tiszta takarójuk legyen” – mondta a szóvivő, hozzátéve, az egész területet fertőtlenítették, hogy megelőzzék a betegségek terjedését.

A hivatalvezető elmondta, komolyabb betegségeket eddig nem észleltek a külföldieknél. Néhányuknak a lábával vannak gondok, hólyagoktól és felületi sebektől szenvednek, de ilyen eset is csak kevés van. „Konfliktusok nincsenek. Fáradtak, és hálásak, hogy élelmet kapnak” – hangsúlyozta Ambrošová, hozzátéve, hogy folyamatosan változik a menekültek száma a nagykürtösi csarnokban, ahol elhelyezik őket. „Aki tegnap még ott volt, az ma már nincs” – mondta, és hozzátette, naponta háromszor kapnak élelmet a menekültek.

Ambrošová tájékoztatása szerint sokat segített az, hogy a katonák megérkeztek a régióba, elsősorban a logisztikával és a munkaszervezéssel kapcsolatos munkákban segítenek. A hivatalvezető elmondása szerint a jelenlétük a határok őrzésére is hatással volt, gyorsabban megtalálják az illegális határátlépőket. Martin Sklenár védelmi miniszter irreálisnak tartja azt az kérést, hogy a Magyarországgal közös teljes zöldhatárt ellenőrizzék.

Hamran István országos rendőrfőkapitány szerdán közölte, nem lehet hermetikusan lezárni a szlovák-magyar határt. Hozzátette, hogy a rendőrségnek nincs ehhez elég embere, és nincsenek meg az ehhez szükséges technikai feltételek sem, emellett komoly költségekkel is járna. A rendőrfőkapitány szerint beigazolódott, hogy az illegális bevándorlók a tartózkodási igazolás miatt érkeznek Szlovákiába.

Read More

Post Comment