Search by category:
Egyéb kategória

Pietro Parolin vatikáni államtitkárral találkozott a miniszterelnök

Pietro Parolin vatikáni államtitkárral találkozott a miniszterelnök

Mészáros Richárd

2023. 09. 14., cs – 17:32

Ódor Lajos miniszterelnök Pietro Parolin bíborossal, a Vatikán államtitkárával találkozott csütörtökön. Parolin háromnapos hivatalos és ökumenikus látogatásra érkezett Szlovákiába – tájékoztatott a kormányhivatal sajtóosztálya.

„Mindketten hangsúlyozták a Szlovákia és a Szentszék közötti jó és intenzív kapcsolatokat” – közölte a kormányhivatal.

Azt is nagyra értékelte a kormányfő, hogy a bíboros a pénteki államünnepre, a Hétfájdalmú Szűzanya – Szlovákia védőszentje napjára időzítette látogatását. Pénteken a bíboros lesz a főcelebránsa a hétfájdalmú Szűz Mária-bazilika előtti szentmisének Sasváron (Šaštín).

A kormányfő nagyra értékelte továbbá, hogy ünnepi szentmisét tartottak tavasszal Szlovákia függetlenségének 30. évfordulója alkalmából a római Santa Maria Maggiore-bazilikában, valamint hogy tisztelegtek Jozef Tomka bíboros, Szlovákia legmagasabb rangú vatikáni képviselője emléke előtt is. Tomka bíboros rezidenciáját bérbe adta a Vatikán a Szlovák Történeti Intézet római irodájának. Köszönetet mondott a Szentszéknek a szepesi (Spiš) egyházmegye új püspöke, František Trstenský kinevezéséért is, akit szeptember 8-án nevezett ki Ferenc pápa.

A Vatikán második legmagasabb rangú képviselője 23 év után, a Szentszékkel való diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója, II. János Pál pápa látogatásának 20. évfordulója és Ferenc pápa szlovákiai látogatásának második évfordulója alkalmából tesz látogatást Szlovákiában.

Read More

Post Comment