Search by category:
Egyéb kategória

Új kötet jelenik meg Fadrusz Jánosról

Új kötet jelenik meg Fadrusz Jánosról

Juhász Katalin

2023. 09. 14., cs – 10:15

Pozsony |

Hornyák István szépirodalmi igényű, izgalmasnak ígérkező könyvet írt Fadrusz János szobrászművész tiszteletére. A bemutató Pozsony belvárosában lesz szeptember 18-án.

A tapasztaltabb pozsonyi magyarok, illetve a környéken élők már nyilván meg sem lepődtek, amikor megtudták, hogy ez a kötet is a Pozsonyi Kifli helytörténeti polgári társulás jóvoltából jelenik meg. Az egyesület a Pozsonyi mesék sorozat által régóta fontos küldetésének tartja a városhoz köthető híres művészek bemutatását a legkisebbek számára.

Fadrusz Jánosról, a város szülöttéről is megjelent egy mesekönyv 2019-ben, a Pozsonyi mesék-sorozatban, Forgács Péter tollából, amelyben a 11 éves pozsonyi Danit egy erdélyi kiránduláson olyannyira lenyűgözi Mátyás király lovas szobra, hogy hazatérve nyomozásba kezd, vajon ki is volt az alkotó, Fadrusz János. Ez a mostani kötet azonban más szemszögből közelíti meg a kivételes tehetségű szobrászművészt. Hornyák István nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy nyomon kövesse Fadrusz életútját a tanonckortól egészen az országos hírnévig.

A regényes életrajz megírása mögött sokéves kutatómunka húzódik, olyan levelezések és dokumentumok felhasználásával, amelyek elengedhetetlenek a legendás szobrászművész kalandos életének megértéséhez. Ahogyan Fadrusz János márványkőbe faragva hagyott nyomot a művészetben, úgy Hornyák István regényében igyekszik megformálni a szobrász portréját és a századvégi Pozsony virágzó kulturális színterét.

A könyvbemutató október 18-án 18 órakor kezdődik a pozsonyi Rómer-házban (Zámočnícka 405). A Pozsonyi Kifli egyesület gondozásában megjelent kötetet Dušik Anikó irodalomtörténész, a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének munkatársa méltatja. A szerzővel Hushegyi Dóra, a Pátria rádió munkatársa beszélget. A kötetből az est folyamán Finta Viktória olvas fel részleteket.

Read More

Post Comment