Search by category:
Egyéb kategória

Veszprém, a pezsgő főváros

Veszprém, a pezsgő főváros

Juhász Katalin

2023. 09. 14., cs – 11:32

Rég láttam tágabb régiónkban akkora zajlást, mint az elmúlt hétvégén Veszprémben, ahol szó szerint állandóan történik valami. Európa idei kulturális fővárosa ráadásul csak egy a 116 közül, mivel a Balaton menti településeket és a Bakonyt is bevonták a projektbe.

A lelkes szervezők által verbuvált nemzetközi újságírócsapat tagjaként volt szerencsém végigrobogni a terepen, és ez a két és fél nap rendkívül ingergazdagnak bizonyult. Az elkövetkező hetekben több konkrét látnivalót is ajánlok majd mindazoknak, akik a nyári turistaszezont követő nyugodtabb, hűvösebb szeptembert választják kulturális turizmus céljából.

Veszprémben már eddig is csuda dolgok történtek, elég, ha csak az ottfelejtett plakátokat nézegeti végig az ember: augusztusban fellépett a városban Iggy Pop, a Kraftwerk, illetve nagy kedvencem, a Franz Ferdinand zenekar, akik ugyan kb. tizenöt éve voltak a csúcson, de nyilván ma is remekül elszórakoztatják a nagyérdeműt.

Az elmúlt hétvégén pedig egy ingyenes balkáni invázió kellős közepébe lehetett kerülni, az idén 20 éves Dubioza Kollektiv például talán soha nem játszott még ilyen szép környezetben, a történelmi Szentháromság téren. Ezt nem tudtam megkérdezni tőlük, mert a sűrű csoportprogram miatt csupán néhány percet tölthettem a helyszínen. A közönség reakcióját azonban láttam – teljes volt az eufória, hiszen ez a bosnyák folk-punk-ska-rock zenekar mindenütt tarol, ahol csak színpadra áll. És akik nem voltak kíváncsiak rájuk, azok két további színpadon élvezhették a balkáni ritmusokat – olyan zenekarokat, amelyek jelenleg a térség legnépszerűbb exportcikkeinek számítanak. A válogatás a Hangvető Kft. szakembereinek érdeme, a BALKAN: MOST fesztivál pedig – információim szerint – akkora siker volt, hogy jövőre is kéri a helyi közönség. Ezt a kérést nehéz lesz teljesíteni, mivel a kulturális főváros büdzséje véges, nem lehetnek többé ingyenesek a koncertek, de bízzunk benne, hogy az illetékesek kitalálnak valamilyen áthidaló megoldást, ha már így beetették a népet.

A BALKAN: MOST egyetlen fizetős koncertje szombat este zajlott, és még csak nem is balkáni előadó, hanem a spanyol–francia Manu Chao szórakoztatta a limitált 1300 fős közönséget. Én egy picit visszafogottabban őrjöngök, mint a szuperlatívuszokban lelkendező magyarországi kollégáim, mert szerintem ez háromfős akusztikus koncert inkább egy biztonsági kűr volt, mintsem egy forradalmi megmozdulás. Elhangzottak a nagy slágerek, amelyekkel Manu Chao örök időkre beírta magát a poptörténelembe (Clandestino, Me Gustas Tu, King of Bongo), de a repetitív refrénekből álló folyamatos közönségénekeltetés inkább megúszós verziónak tűnt, mintsem organikus programnak. Mindegy, a lényeg, hogy elkelt az összes jegy, sőt sokan a kordonok mögül hallgatták a koncertet. A trió Szerbiából érkezett mikrobusszal – ezt Andrástól, a sofőrcég vezetőjétől tudom –, aztán a vöröstói Szeszélyes Nyár bisztróban ettek-ittak, és olyan jól érezték magukat, hogy egy idő után előkerültek a hangszerek is. Senkit sem akarok elszomorítani, de kb. egyórás koncertet nyomtak le egy tucatnyi szerencsés közönségnek. „A magyar pálinka csodákra képes” – írta a váratlan zenei csemege kapcsán egy Facebook-kommentelő, és milyen igaza van! Az a formáció, amely befér egy mikrobuszba, és másnap 1300 embert táncoltat meg, szerintem a rentábilis pénzköltés kategóriájába esik.

Ne feledjük, Veszprém eddig is jelentős idegenforgalmi desztináció volt, vagyis felmerülhet a kérdés, hogy miért pont ezt a várost választották Európa kulturális fővárosává az illetékesek. Az eredeti brüsszeli koncepció alapján ugyanis olyan régiókra fókuszálnak, amelyek kívül esnek az ismert turisztikai csomópontokon. Nos, ha Veszprém első blikkre nem is teljesíti ezt az elvárást, a balatoni kistelepülések annál inkább. A kiindulópont a következő: „Tudjuk, hogy a hozzánk érkező turisták nagy többsége csupán strandolni vágyik, miközben az adott településen érdekes múzeum is működik, amelyről fogalmuk sincs.”

Ősszel újabb izgalmas programok várhatóak Veszprémben, például egy jazzfesztivál, amelyen a nu jazz műfaj emblematikus alakja, a francia Eric Trufazz trombitajátékát is élvezheti a közönség. Vélhetően a Bill Frisell trió sem lépett még fel ilyen „kisvárosi” környezetben. A gitáros-zeneszerző közel öt évtizede tartó karrierje során több tucat lemezt készített, melyek közül többet a Downbeat magazin az „évtized legjobb felvételeként” sorolt be év végi listájára. Robert Planttől Elvis Costellón át Norah Jonesig a nemzetközi rock, pop és jazz szakma legnagyobbjaival dolgoztak együtt. Ez utóbbi hölgy egyébként idén szintén fellépett Veszprémben. 

Akit a jazzfesztivál érdekel, böngésszen a neten a további veszprémi zajlásról. A környék fontos kulturális látnivalóiról pedig hamarosan e hasábokon is olvashat.

Read More

Post Comment