Search by category:
Egyéb kategória

Bírálja az OĽaNO a PS-t, amiért nem zárta ki az együttműködésből a Hlast

Bírálja az OĽaNO a PS-t, amiért nem zárta ki az együttműködésből a Hlast

Mészáros Richárd

2023. 09. 18., h – 18:42

Az OĽaNO a priatelia azért bírálja a Progresszív Szlovákiát (PS), mert nem zárta ki a kormányzati együttműködésből Peter Pellegrini pártját, a Hlast, holott egy olyan csapat tagjairól van szó, akik a Smerből váltak ki és „mindenben bűntársai voltak Robert Ficónak”.

Az OĽaNO szerint saját választói akarata ellenére hozott ilyen döntést a PS. Az Ipsos közvélemény-kutató júliusi felmérésére hivatkozva állítja ezt, melynek eredményei szerint a PS szavazóinak 70%-a elfogadhatatlannak tartja a Hlast.

Az OĽaNO a priatelia egyúttal leszögezte, semmilyen körülmények között nem fog kormányalakításról tárgyalni olyanokkal, „akik 30 milliárd euró közpénz szétlopásáért felelősek, és részt vettek a maffiaállam kialakításában, ami végül Ján és Martina meggyilkolását idézte elő”.

Jaroslav Naď, a Demokraták alelnöke szerint a PS elnöke, Michal Šimečka összeszedhetné a bátorságát és kijelenthetné, hogy a PS nem fog a Hlasszal kormányozni.

Šimečka hétfőn azt mondta, a PS minden olyan parlamentbe jutó párttal kész lesz tárgyalni a kormányalakításról, amely tiszteletben tartja a demokrácia alapelveit, az emberi jogokat, és egyértelműen európai irányultságú. Az együttműködésből a Smert és a fasiszta pártokat zárta ki.

A választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

Read More

Post Comment