Search by category:
Egyéb kategória

Žilinka célzatosnak tartja az államfő alkotmánybírósági beadványát

Žilinka célzatosnak tartja az államfő alkotmánybírósági beadványát

Mészáros Richárd

2023. 09. 18., h – 13:09

Maroš Žilinka főügyész célzatosnak tartja Zuzana Čaputová államfő alkotmánybírósági beadványát, melyet a főügyész tevékenységével kapcsolatban nyújtott be. Žilinka erről hétfőn nyilatkozott.

„Véleményem szerint ez egy célzatos beadvány, és az alkotmány értelmezésével kapcsolatos vita mesterségesen lett gerjesztve” – szögezte le Žilinka. Szerinte a régóta tapasztalható nyomásgyakorlás folytatásáról és a személye lejáratásáról van szó.

Az államfő azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a főügyész visszautasította a Legfőbb Ügyészség azon határozatainak részletes ismertetését az államfővel, amelyeket a Btk. 363-as paragrafusa alapján hozott egyes büntetőeljárások ügyében. Žilinka kijelentette, az államfő kérését követően személyes találkozót kért tőle, de választ nem kapott.

Žilinka azt is kijelentette, az alkotmány szerint az államfőnek nem áll hatáskörében a főügyész konkrét ügyekben hozott döntéseinek ellenőrzése. „A főügyész nem alárendeltje az államfőnek” – tette hozzá Žilinka azzal, hogy az elnöki hivatal nem képezi részét a bűnüldöző szerveknek.

A főügyész hozzátette, a hivatala működésének megfelelő keretek között kész tájékoztatást adni az államfőnek, az Alkotmánybíróság döntését pedig tiszteletben fogja tartani.

Az államfő a múlt heti alkotmánybírósági beadványában leszögezte, meggyőződése szerint a főügyésznek kötelessége együttműködni vele.

Read More

Post Comment