Search by category:
Egyéb kategória

Egészségkárosult személynek lehet segíteni kitölteni a szavazólapot

Egészségkárosult személynek lehet segíteni kitölteni a szavazólapot

Kulcsár Péter

2023. 09. 19., k – 19:25

Az a választópolgár, aki egészségi okokból nem tudja maga kitölteni a szavazólapot, vagy nem tud írni-olvasni, más személy segítségével töltheti ki a szavazólapot.

Ha a választó ezt közli a szavazóhelyiségben a választási bizottsággal, joga van egy másik személyt megkérni, aki bekíséri őt a szavazófülkébe, és az utasításai alapján ő tölti ki helyette a szavazólapot, majd beteszi a borítékba. A választási bizottság tagja azonban nem segíthet a szavazólap kitöltésében.

„Ilyen esetekben a választási bizottság valamelyik tagja a választónak és a segítőjének is elmagyarázza a szavazás menetét, és tájékoztatja őket, hogy választási korrupciónak minősül a szavazás befolyásolása vagy meghiúsítása” – közölte honlapján a belügyminisztérium.

Ha az egészségkárosult választó az urnába sem tudja bedobni a borítékot, ezt szintén megteheti helyette a segítője, de a választási bizottság tagja ebben sem vehet részt.

Az előrehozott választás 2023. szeptember 30-án, szombaton lesz, a választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. A választáson 24 párt, illetve mozgalom, valamint egy választási koalíció indul.

Read More

Post Comment