Search by category:
Egyéb kategória

VÁLASZTÁSI ANKÉT: Miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az előre hozott parlamenti választáson?

VÁLASZTÁSI ANKÉT: Miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az előre hozott parlamenti választáson?

Kulcsár Péter

2023. 09. 19., k – 10:45

Suja Tímeát, az extraligás somorjai kosárlabdacsapat edzőjét kérdeztük arról, miért tartja fontosnak, hogy részt vegyen az előre hozott parlamenti választáson.

Amikor 18 éves lettem, abban az évben volt a köztársaságielnök-választás, és rögtön mentem szavazni. Egyfajta presztízskérdésként éltem meg, hogy választani megyek, büszke voltam, hogy 18 éves lettem és szavazhatok. Először volt lehetőségem beleszólni a dolgokba, kicsivel fontosabbnak éreztem magam. Ezzel azóta is így vagyok, mindegy, hogy milyen típusú választásról volt szó, mindegyiken ott voltam.

Persze az elején még a családomra hallgattam, akkora rálátásom nem volt a dolgokra 18–20 évesen. De az idő múlásával egyre jobban beleláttam a történésekbe, komolyabban érzékeltem a körülöttem zajló eseményeket, nem csak az iskolára, a kosárlabdára és az edzésekre figyeltem. Amikor pedig a sport mellett elkezdtem a környezetvédelmi minisztériumban dolgozni, teljessé vált a kép.

Sokan vannak, akik azt mondják, minek menjenek el szavazni, csak egy voksuk van – de ha mindenki így gondolkodna, akkor fölöslegessé válna a rendszer. Az az egy szavazat pont olyan, mint gyakran az egy pont a kosárlabdában, ami akár meccseket dönthet el. Nem állíthatom, hogy kutya kötelessége mindenkinek elmenni szavazni, de egy állampolgárt ez valahol kötelez, legalábbis engem mindig így vezettek a szüleim, és én is erre tanítom a lányom: hogy legyen felelősségteljes, ne csak a szája járjon, hanem tegyen is valamit.

Aktív sportolóként gyakran megesett, hogy bajnoki meccsünk volt egy-egy választás napján, olyankor vagy a legelső voltam a választókörzetünk szavazóhelyiségében reggel 6-kor, 7-kor, vagy pedig utolsóként estem be zárás előtt 10-kor, mert csak akkorra értünk haza meccsről. De mindig eljárok szavazni, ez így is fog maradni.

Suja Tímea
az extraligás somorjai kosárlabdacsapat edzője

Read More

Post Comment