Search by category:
Egyéb kategória

Utazás a boldog békeidőkbe

Utazás a boldog békeidőkbe

Juhász Katalin

2023. 09. 20., sze – 10:47

Persze csak a „zene szárnyán”, de ez is nagy dolog, és az érdeklődés minden évben óriási a pozsonyi Golden Age Fesztivál iránt, amely a swing korszakába röpít vissza. Szombaton a Szlovák Rádió nagy koncerttermébe várják a kikapcsolódni vágyókat.

A swing és a hot jazz a múlt század húszas-harmincas éveiben a legmenőbb tánczenének számított, egy-egy big band anno akkora népszerűségre tett szert, mint ma a sztár DJ-k. A műfaj varázsa talán abban rejlik, hogy zeneileg igényes, mégis szórakoztató. Ha csak egy gyengébb muzsikus is van a csapatban, az rögtön hallatszik, és tíz-tizenkét hangszert összehangolni meglehetősen nehéz feladat, ráadásul gyakran énekesekkel is együtt dolgoznak.

A Golden Age Fesztivált immár kilencedik alkalommal rendezi meg egy lelkes kis csapat, amelynek motorja Ladislav Fančovič. Nem tévedés: az ismert zongoraművészről van szó, aki szabadidejében megszállottan tanulmányozza a múlt század elejének zenei stílusait, mindent tud az összes amerikai big bandről, és az évek alatt olyannyira megtanult szaxofonozni, hogy már papírja is van róla. Ő alapította a kilenctagú Fats Jazz Bandet, a legsikeresebb hazai swing formációt, amely idén is fellép a minifesztiválon.

Utánuk az amszterdami székhelyű The Roaring Cats következik, melynek tagjai hat különböző országból származnak. A formáció rendkívül népszerű, Európa-szerte sokat koncerteznek. Pozsonyba magukkal hoznak egy horvát táncosnőt, Helena Kanini Kiirut, a békebeli táncstílusok szakavatott tolmácsolóját.

A műsor szeptember 23-án 19 órakor kezdődik, és régi jó szokás szerint közös jammeléssel zárul, azaz nem tudni, meddig tart. Tavalyi tapasztalataink alapján meglehetősen hosszú estére számíthatnak a nézők. Akik végig maradnak, nem biztos, hogy elkapják az utolsó villamost, de garantáltan nem fognak dühöngeni emiatt.

Read More

Post Comment