Search by category:
Egyéb kategória

A külföldi levélszavazásra regisztrálók fele már elküldte a voksát

A külföldi levélszavazásra regisztrálók fele már elküldte a voksát

Kulcsár Péter

2023. 09. 21., cs – 15:23

A külföldi levélszavazásra regisztrálók több mint fele már elküldte a voksát – tájékoztatott a belügyminisztérium. Eddig hozzávetőleg 40 500 levélszavazat érkezett meg – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Martin Královič belügyi államtitkár, aki Eva Chmelovával, a választásokért, népszavazásokért és politikai pártokért felelős osztály igazgatójával tájékoztatta a sajtót.

A legtöbb szavazat Csehországból érkezett meg (több mint 13 ezer), de voksoltak már például Peruból, Üzbegisztánból, Ukrajnából és Bahreinből is. Královič figyelmeztetett, hogy most már sürgősen postázni kell a szavazatot, hogy biztosan megérkezzen időben.

A borítékot postán vagy futárszolgálattal is el lehet küldheti. Legkésőbb szeptember 29-én 12 óráig kell megérkeznie a belügyminisztérium pozsonyi (Bratislava), Drieňova 22. szám alatti székhelyének iktatójába.

Közel 73 ezren regisztráltak a külföldi levélszavazásra, közülük 8 ezer személynek nincs állandó szlovákiai lakhelye. Chmelová hozzátette, aki regisztrált, de nem küldi el külföldről a levélszavazatát és a választás idején Szlovákiában lesz, szeptember 30-án az állandó lakhelye szerinti szavazókörben leadhatja a voksát.

Chmelová figyelmeztette azokat, akik a szavazás idején nem lesznek az állandó lakhelyükön, hogy az önkormányzattól még szeptember 29-én, pénteken is kérhetnek választói igazolványt ügyfélfogadási időben, és azt megvárásra kiadják.

Eddig 63 képviselőjelölt lépett vissza. „Egy jelölt indulását a pártja vonta vissza, két jelölt pedig elhunyt” – tájékoztatott Chmelová. A visszalépők névsora az összes szavazófülkében ki lesz függesztve. Královič leszögezte, hogy a parlamenti választás megtartását minden szempontból kellően megszervezték és a technikai lebonyolítását is biztosították.

Az előre hozott parlamenti választást szeptember 30-án, szombaton lesz, reggel 7 és este 22 óra között lehet szavazni. A választáson huszonnégy politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe, és egészen az urák lezárásáig tart.

Read More

Post Comment