Search by category:
Egyéb kategória

Kijev mégsem perel a gabonastop miatt

Kijev mégsem perel a gabonastop miatt

Molnár Iván

2023. 09. 21., cs – 13:17

Pozsony |

Ukrajna nem perli be Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a gabona behozatali tilalmának a meghosszabbítása miatt – legalábbis erre tett ígéretet az ukrán agrárminiszter a szlovák földművelésügyi tárca szerint.

Az ukrán gabona behozatali tilalmának a meghosszabbítása miatt heves szópárbaj alakult ki régiónk országai és Ukrajna között az elmúlt napokban, Jozef Bíreš ügyvezető földművelésügyi miniszter ezért online tárgyalást kezdeményezett ukrán kollégájával, Mikola Szolszkij agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterrel.

„A szerda délutáni megbeszélésen Szolszkij megígérte, hogy szeptember 20-ától leállítja a Szlovákiával szemben korábban jelzett intézkedéseket, így a Kereskedelmi Világszervezetnél indított pert és a szlovák agrártermékek Ukrajnába történő importtilalmát is”

– jelentette be csütörtökön Kristína Juričková, a szlovák agrártárca kommunikációs osztályának a munkatársa. Szerinte Bíreš konstruktívnak értékelte a szerdai online találkozót, megállapodtak ugyanis abban, hogy „létrehozzák a gabonakereskedelem rendszerét az engedélyek kibocsátása és ellenőrzése alapján”. „Amíg ez a rendszer be nem indul, és nem tesztelik a teljes működőképességét, addig érvényben marad az Ukrajnából származó négy árucikk (búza, kukorica, repce- és napraforgómag) importjának a tilalma, amelyet a szlovák kormány szeptember 16-tól 2023 végéig hagyott jóvá” – tette hozzá Juričková.

Az ügy háttere, hogy az Európai Bizottság múlt pénteken, pár órával a határidő lejárta előtt bejelentette, nem hosszabbítja meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, amelyet még májusban engedélyezett öt tagországnak – Lengyelországnak, Szlovákiának, Magyarországnak, Romániának és Bulgáriának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó importját. Kijev az uniós tilalom feloldásáért cserébe beleegyezett abba, hogy „hatékony intézkedéseket vezet be” az Európai Unióba irányuló gabona- és egyéb élelmiszerexport ellenőrzésére. Lengyelország, Szlovákia és Magyarország a brüsszeli döntést követően azonban azonnal jelezte, hogy saját hatáskörben meghosszabbítja az ukrán gabonaexport tilalmát, ami Kijevben kiverte a biztosítékot, az ukránok ezért a Kereskedelmi Világszervezethez fordultak kártérítésért. Míg azonban úgy tűnik, hogy szlovák–ukrán viszonylatban kezd normalizálódni a helyzet, a heves ukrán reakciók miatt a lengyelek még be is keményítettek, Varsó ugyanis úgy döntött, hogy beszünteti a fegyverszállításokat Ukrajnának. (mi, TASR)

Read More

Post Comment