Search by category:
Egyéb kategória

Lengyel külügyminiszter: szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére

Lengyel külügyminiszter: szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére

Mészáros Richárd

2023. 09. 22., p – 12:47

Varsó bízik Ukrajna győzelmében, de az ukrán politikusok sértő kijelentései után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére – írta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtök este a közösségi médiában.

A lengyel diplomácia vezetője az ukrán gabonaügy kapcsán Varsó és Kijev között fennálló nézeteltérésekre reagált az X közösségi felületen. Rendkívül sértőnek nevezte a lengyel társadalom számára azt, hogy egyes ukrán politikusok az utóbbi napokban Oroszországhoz hasonlították Lengyelországot.

A tárcavezető bejegyzésében nem említett semmilyen konkrét kijelentést. Lengyelországban felháborodást váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán úgy fogalmazott: az ukrán gabonabehozatalt tiltó országok „szolidaritást színlelnek”, de „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Rau leszögezte: azok a lengyelek, akik az ukrajnai háború kitörése után „spontán módon vendégül látták az ukrán menekülteket”, ma azon töprengenek, „hogyan lehet a lengyeleket az oroszokkal egy sorba állítani, mint olyanokat, akik az ukránokat bántják”.

Felidézte: Lengyelország és Ukrajna évszázadok óta az orosz imperializmus áldozata volt. Az ukrán menekülteknek 2022 februárja után nyújtott segítség pedig „a szinte minden lengyel családban megnyilvánuló megértés, együttérzés és rokonszenv” miatt volt lehetséges.

A jelenlegi ukrán politika ezért „nemcsak igazságtalan, fájdalmas, hanem mindenekelőtt sértő” a lengyelek számára, és mindkét ország veszít rajta – húzta alá Rau.

„Bízunk Ukrajna győzelmében. Nem fogunk tétlenül állni” – írta. Egyúttal figyelmeztetett: Lengyelország nem engedi, hogy a kétoldalú kapcsolatokkal valaki „magánvagyonok, valamint Lengyelország és Ukrajna iránt ellenséges külföldi érdekek nevében kalmárkodjon”. Rau szerint „óriási munkára lesz szükség, hogy újjáépítsék a lengyel közvélemény bizalmát az ukrán kormányzat jóakaratában”.

A lengyel-ukrán viszonyról csütörtök este Marcin Przydacz, az államfői hivatal külügyi államtitkára is nyilatkozott a PAP hírügynökségnek. Megerősítette Andrzej Duda elnök egy tévéinterjúban aznap kifejezett álláspontját, miszerint Lengyelország nem adhatja át Ukrajnának saját készleteiből a legkorszerűbb hadfelszerelést. A szerződésekben rögzített, jelenleg megvalósuló fegyverszállításokat meghaladó támogatás „csak abban az esetben lehetséges, ha ezt a lengyel biztonsági érdekek elemzése alátámasztja” – fogalmazott Przydacz.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök szerdán egy interjúban elmondta: Lengyelország jelenleg nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának, mert saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel. Ezt több média úgy értelmezte, hogy Varsó nem szállít többé fegyvert Ukrajnának. „A médiaközlések címei gyakran a figyelemkeltést célozzák” – kommentálta a sajtóvisszhangot Przydacz. Aláhúzta: biztonságpolitikai tekintetben Varsó támogatta Ukrajnát, „és támogatja most is saját biztonsága, valamint a térség egészének biztonsága (…) érdekében”.

Read More

Post Comment