Search by category:
Egyéb kategória

A Smer a választás után vádemelési indítványt nyújt be Čaputová ellen

A Smer a választás után vádemelési indítványt nyújt be Čaputová ellen

Kulcsár Péter

2023. 09. 23., szo – 11:52

Az előre hozott választás és a parlament alakuló ülése után a Smer vádemelési indítványt fog benyújtani Zuzana Čaputová köztársasági elnökkel szemben.

Ezt a párt elnöke, Robert Fico jelentette be szombat délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az egykori kormányfő alkotmánysértéssel vádolja az államfőt, amit szerinte akkor követett el, amikor 2021 augusztusának végén találkozott Maroš Žilinkával. Fico szerint ekkor Peter Kovařík volt országos rendőrfőkapitány meggyanúsításáról kérdezte a főügyészt.

Kovaříkot 2021 augusztusában vették őrizetbe köztisztviselői hatáskörrel való visszaélés és nyomozás akadályozása miatt. Az ügy egy olyan rendőrségi akció leállításával függött össze, amelynek célja három együttműködő gyanúsított letartóztatása volt.

Robert Fico azt állítja, hogy a köztársasági elnök „élő ügyben befolyásolta Žilinkát”, és olyan döntést követelt, ami nem következett egyenesen a főügyész szavaiból.

Mivel az államfő durván megsértette az alkotmányt, szándékos cselekményt követett el, és azóta sem történt semmi, úgy döntöttünk, hogy nem nézzük az egészet tétlenül. Amint a választás után megtartják az új parlament alakuló ülését, és a képviselők felesküdnek, benyújtjuk az elnök elleni vádemelési indítványt

– mondta a Smer elnöke.

Read More

Post Comment