Search by category:
Egyéb kategória

Lengyelország fontolóra veszi, hogy szigorítja az ellenőrzést a szlovák határon

Lengyelország fontolóra veszi, hogy szigorítja az ellenőrzést a szlovák határon

Kulcsár Péter

2023. 09. 25., h – 20:00

Lengyelország szigoríthatja az ellenőrzéseket az ország Szlovákiával közös határain, hogy megfékezze a Németország felé tartó migránsáradatot – mondta hétfőn Piotr Müller lengyel kormányszóvivő.

„Lengyelország egyre komolyabban fontolgatja, hogy szigorítsa az ellenőrzéseket a Szlovákiával közös határszakaszon, mert olyan jelentések születtek, amelyek szerint illegális migránsok érkeznek Szlovákiából Lengyelországba” – mondta Müller a Polsat News televíziónak. Az illegális bevándorlók a nyugat-balkáni útvonalon keresztül jutnak el Közép-Európába, ez az egyik fő migrációs útvonal.

„Egyre közelebb állunk a döntéshez, de szeretnénk, ha Szlovákia világossá tenné, tervezi-e saját intézkedések bevezetését. Valószínűleg ebbe az irányba fogunk elmozdulni” – magyarázta Müller, és hozzátette, Lengyelországot és Szlovákiát tranzitországnak tekintik a migránsok, a célállomás Németország.

„Amikor megkaptuk ezeket az információkat, ellenőriztük a jelentéseket, és most döntés előtt állunk. El kell döntenünk, bevezetünk-e különleges intézkedéseket a lengyel-szlovák határon, és talán nem csak ott. Vizsgáljuk, hogy egy másik lehetséges útvonalon, az olaszországi Lampedusa szigetén át is érkezhetnek-e a migránsok” – mondta a lengyel kormányszóvivő.

Müller tájékoztatása szerint Varsó fontolgatja az ellenőrzések megerősítését a Németországgal közös határon is. A kormányszóvivő hozzátette, döntés még nem született, mert a kormány „a partnerekkel közösen akarja meghozni ezt a döntést”.

„Nem akarjuk, hogy meglepje őket a döntésünk, de a beleegyezésüktől nem függ, mert a lényeg az, hogy megfelelően védjük ezeket a területeket, hogy a migránsok ne léphessenek Lengyelország és Németország területére” – mondta Müller.

Read More

Post Comment