Search by category:
Egyéb kategória

Az innovációban csak Románia teljesít nálunk is rosszabbul

Az innovációban csak Románia teljesít nálunk is rosszabbul

Molnár Iván

2023. 09. 27., sze – 17:24

Pozsony |

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) által évente közzétett globális innovációs indexben Szlovákia 2022-ben egy helyet javított, és a vizsgált 132 gazdaság közül a 45. helyen végzett. A Szlovák Iparjogvédelmi Hivatal (ÚPV) szerint azonban az Európai Unióban csak Románia teljesít nálunk is rosszabbul.

„A jelenlegi 45. helyezés arra utal, hogy fokozatosan kezd stabilizálódni a helyzet, az elkövetkező években pedig folytatódhat a pozitív elmozdulás” – vélik az ÚPV szakemberei. Szlovákia az innovációs képességét tekintve az előző kormányok idején produkálta a legnagyobb mélyrepülést, 2018-ban ugyanis még a 36. helyen voltunk, azt követően azonban látványosan romlott a helyzet.

Szlovákia a legjobb eredményeit a tudás és technológia esetében érte el, e tekintetben a 31. helyen végzett, míg az infrastruktúra szempontjából a 41. helyen. Ezzel szemben Szlovákia gyengeségei közé tartozik a piaci kifinomultság, az intézményi háttér és a kreativitás. Jelenleg a leggyengébb pontunk a piaci kifinomultság (72. hely). „Az enyhe javulás ellenére Szlovákia teljesítménye az egy főre jutó bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva elmarad a várakozásoktól, különösen, ha figyelembe vesszük a gazdasági fejlettségi szintünket. Ez Szlovákia európai összehasonlításában is megmutatkozik, hiszen az uniós országok közül továbbra is csak Romániát sikerült leköröznünk” – mutatott rá az iparjogvédelmi hivatal. Az európai regionális átlagnál rosszabb eredmények az ÚPV szerint valószínűleg az innovációs ökoszisztéma eddigi alacsony finanszírozását tükrözik.

A globális innovációs index értékelése szerint Szlovákia innovációs teljesítménye nagyobb ahhoz képest, amennyit az innovációba fektetünk. Szlovákia fő erősségei az innováció terén a csúcstechnológiájú gyártás, az ISO 14001-es környezetvédelmi politika és a kreatív termékek exportja. Ezzel szemben a leggyengébb pontjai között szerepel a külföldi befektetések beáramlása. Szlovákia 2021-hez képest azonban több szempontból is javított a helyzetén. A tudásintenzív iparágakban 2022-ben több mint 19%-kal nőtt a foglalkoztatás. Az információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférés 20%-kal nőtt 2021-hez képest, és a csúcstechnológiai termékek exportja is 7,15%-kal bővült. (mi, TASR)

Read More

Post Comment