Search by category:
Egyéb kategória

Megduplázódhat a gáz ára

Megduplázódhat a gáz ára

Molnár Iván

2023. 09. 28., cs – 14:55

Pozsony |

Az Ódor-kormány tétlensége miatt a szlovákiai családok a jövő év elejétől az idei ár több mint kétszeresét fizethetik a gázszolgáltatásért. Ezt maga az ügyvezető kormány gazdasági minisztere, Peter Dovhun ismerte el, aki szerint, ha rajtuk múlik, a háztartások csupán 8%-a számíthat valamilyen kompenzációra.

Az energiaárakat felügyelő Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) már a nyár közepén figyelmeztetett arra, hogy ha a kormány nem lép közbe, a szlovákiai családok jövőre az energiaárak drasztikus növekedésére számíthatnak. A gáz esetében az ÚRSO szerint ez 110 százalékos drágulást jelentene, és a legnagyobb mértékben a családi házakban élőket sújtaná. A Pravda napilap számításai szerint ugyanis azok a háztartások, amelyek a gázt fűtésre, főzésre és vízmelegítésre is használják, és az éves fogyasztásuk például 2710 köbméter, azoknak jövőre havi 113 euróval nőnének a gázszolgáltatással kapcsolatos kiadásaik, ami éves szinten 1356 eurós többletköltséget jelent.

A látványos árugrás ellenére az Ódor-kabinet továbbra is azzal számol, hogy a háztartások döntő többségét magára hagyja, és ezt ajánlja az utána jövő, a szombati választások eredményei alapján létrejövő kormánynak is. A legtöbb családnak fel kell készülnie a gázárak megugrására – ismerte el Dovhun az e.dennikn.sk portálnak.

„Szlovákiában nagyjából 150 ezer olyan háztartás van, amely nem tud megbirkózni egy nagyobb áremelkedéssel. Ennek, a lakosság mintegy 8 százalékát kitevő csoportnak a jelenlegi kabinet kompenzációkat készített elő. A többieknek januártól több mint száz százalékos emelésre kell felkészülniük. Ezt fogjuk javasolni az új kormánynak is, hogy egyetért-e ezzel, az már tőle függ”

– figyelmeztet Dovhun. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha elhúzódnak a kormányalakítási tárgyalások és kifutunk az időből, vagy olyan kormány alakul, amely elfogadja az Ódor-kabinet érvelését, a gázszolgáltatók jövőre alaposan kifoszthatják a pénztárcánkat.

Hogy csak a háztartások töredékét szeretnék kisegíteni, azt az Ódor-kabinet azzal magyarázza, hogy az államnak vissza kell fognia a kiadásait, az államadósság szerintük ugyanis már most is elviselhetetlenül magas. Dovhun szerint a villanyenergia jövő évi alacsonyabb áráról csak annak köszönhetően sikerült egyezségre jutni a Szlovák Villamos Művekkel (SE), mert a villanyenergia nagy részét Szlovákiában állítják elő. „A gázt azonban importáljuk és európai piaci áron vásároljuk, tehát nem tudunk semmilyen megállapodást kötni egy adott szlovákiai termelővel. Az egyetlen megoldás egy megfelelő támogatási csomag, amire a költségvetésből kell elkülöníteni a pénzt” – tette hozzá Dovhun, aki szerint az államnak nem szabadna a szűkös forrásait olyan háztartásokra költeni, amelyeknek nincs szükségük a segítségre.

(mi, e.dennikn.sk)

Read More

Post Comment