Search by category:
Egyéb kategória

Még a pénteki nap folyamán is lehet választói igazolványt kérni

Még a pénteki nap folyamán is lehet választói igazolványt kérni

Kulcsár Péter

2023. 09. 29., p – 10:19

Még a pénteki nap folyamán is lehet választói igazolványt kérni, amellyel az ország bármelyik szavazóhelyiségében lehet szavazni. Az állandó lakhely szerinti önkormányzat ügyfélfogadási időben megvárásra kiállítja az igazolványt.

Aki nem tud személyesen elmenni a hivatalba, egy megbízott személynek felhatalmazást adhat az ügyintézésre.

Az önkormányzat nem ad ki választói igazolványt annak, aki a külföldi postai szavazásra jelentkezett be. Kivételt ez alól csak az a helyzet jelent, ha a külföldi szavazásra való regisztrálását megszüntette, mivel a választási útmutatót és a szavazólapokat nem kapta meg a külföldi címére, és azok kézbesíthetetlen küldeményként visszaérkeztek a belügyminisztériumba.

A szavazóhelyiségben a személyi igazolványt és a választói igazolványt is fel kell mutatni.

Ha a kérvényező elveszíti a választói igazolványát, az önkormányzat nem adhat ki másikat, ezért a választó ilyen esetben nem tudja leadni a szavazatát, az állandó lakhelyén sem.

A választás szeptember 30-án, szombaton lesz, reggel héttől este tízig lehet szavazni. 24 párt és mozgalom, valamint egy választási koalíció indul a választáson. Az országban 4,3 millió szavazásra jogosult állampolgár van, ez lesz a kilencedik parlamenti választás.

Read More

Post Comment