Search by category:
Egyéb kategória

Petr Fiala bízik Csehország és Szlovákia további szoros együttműködésében

Petr Fiala bízik Csehország és Szlovákia további szoros együttműködésében

Kulcsár Péter

2023. 10. 01., v – 12:49

Petr Fiala cseh kormányfő bízik abban, hogy Csehország és Szlovákia együttműködése a szlovákiai parlamenti választások után is nagyon szoros lesz.

„Figyelemmel kísértem a szlovákiai választásokat, és azt kívánom a szlovák állampolgároknak, hogy a választások utáni egyeztetések legyenek rövidek, és egy jó kormány megalakításához vezessenek” – reagált a szombati szlovákiai választások eredményére a cseh kormányfő vasárnap az X közösségi hálón.

Andrej Babiš volt cseh kormányfő az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnökének. „Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit” – írta Babiš, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas) eredményét is.

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt elnöke, kormányfőhelyettes is gratulált a győztesnek, és kifejezte reményét, hogy Prága és Pozsony „nemzetközi szintet meghaladó együttműködése” az új szlovák kormány alatt is folytatódni fog. Bartoš Michal Šimečkának, a Progresszív Szlovákia elnökének is gratulált. A második helyen végzett párt eredménye véleménye szerint „azt bizonyítja, hogy a liberális politikának továbbra is helye van Közép-Európában”.

A szlovákiai választások eredményét Václav Klaus volt cseh államfő is üdvözölte. „Az Irány győzelme esély az öntudatos szlovák politika visszatérésére és ihlet a Csehországgal szomszédos országok politikusai számára” – írta Klaus üzenetében.

Read More

Post Comment