Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: A választás törvényes és demokratikus volt

Čaputová: A választás törvényes és demokratikus volt

Mészáros Richárd

2023. 10. 02., h – 14:18

Zuzana Čaputová államfő a szombaton tartott előre hozott parlamenti választás eredményére reagálva kijelentette, a szavazás törvényesen, demokratikusan zajlott. 

Örömet fejezte ki azt illetően, hogy a szavazás törvényességét mostanra senki sem kérdőjelezi meg annak ellenére, hogy a választás előtt még voltak, akik ettől tartottak – utalva ezzel a Smer és Republika választás előtt tett kijelentéseire, amelyben egy esetleges szavazathamisítás veszélyeire figyelmeztettek.

„A parlamenti választáson viszonylag magas volt a részvétel, így annak eredményei is jobban tükrözik a társadalom véleményét, hangulatát és értékrendjét” – tette hozzá.

Megérti, hogy a választási eredmények sokakban aggályokat szülnek. „Ezért az újonnan felálló kormány egyik legfontosabb feladata a társadalmi ellentétek lehetőség szerinti visszaszorítása lesz. Mert a társadalmi harmónia messze meghaladja a választások horizontját. A választások elsősorban a legitim államigazgatás eszközei. Ugyanakkor az a fajta irányítás, amely végső soron a közösség építéséhez és megerősítéséhez vezet, nem pedig annak felbomlásához” – mondta.

Az államfő hétfő délután találkozik Robert Ficóval, az előre hozott választás győztesével, a Smer elnökével, valamint Michal Šimečkával, a Progresszív Szlovákia vezetőjével is. Kedden a Hlas elnökével, Peter Pellegrinivel találkozik majd.

Az államfő az elkövetkező napokban több más politikai szubjektum vezetőjével is tárgyal.

Read More

Post Comment