Search by category:
Egyéb kategória

Fico két hetet kapott a kormányalakításra

Fico két hetet kapott a kormányalakításra

Bugár Anna

2023. 10. 02., h – 17:04

Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő hétfőn megbízta Robert Ficót (Smer), az előre hozott választás győztes pártjának vezetőjét a kormányalakítással. Megerősítette azt is, a hét folyamán a többi parlamenti párt képviselőjével szintén találkozik.

„Szombaton új parlamenti képviselőket választottunk. Köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik részt vettek a választáson és megragadták a lehetőséget, hogy kifejtsék véleményüket Szlovákia jövőjével kapcsolatban” – jelentette ki az államfő. Leszögezte, a választás demokratikus és törvényes volt. „Örülök, hogy ezt a tényt ma senki sem kérdőjelezi meg” – mondta a választás tisztaságával felmerült korábbi kételyekre utalva. Kiemelte, a részvételi arány viszonylag magas volt, s ezáltal az eredmény még inkább tükrözi a társadalom értékrendjét. Rámutatott, az újonnan megalakuló kormány bizonyos csoportokat képvisel. „Mások akaratát az ellenzéki pártok fogják képviselni, ezért az ellenzéki pártok küldetése nem ér véget a kormányalakítással. Épp ellenkezőleg, megkezdődik a kormány és más fontos intézmények ellenőrzésének feladata. A választás eredménye ugyanis mindenekelőtt felelősséget jelent a pártok számára – legyen az koalíciós vagy ellenzéki” – figyelmeztetett, majd emlékeztetett, Szlovákiában az alkotmányos hagyományok szerint a választáson legtöbb szavazatot begyűjtő párt elnökét bízzák meg a kormányalakítással. „Az államfő feladata a demokratikus választás eredményének tiszteletben tartása és az alkotmányos szervek megfelelő működésének biztosítása, ezért a mai napon a kormányalakítással a Smer párt elnökét, Robert Ficót bízom meg. Mint eddig minden egyes felhatalmazásnál, ez a megbízás is határozott időre szól” – hangsúlyozta.

Két hét

„A következő néhány nap a politikai tárgyalások időszaka lesz, elsősorban a pártok között, de természetesen köztem és az egyes politikai vezetők között is” – jelentette ki az államfő hozzátéve, ez alatt az idő alatt kiderül az is, mely párt képes megszerezni a többség támogatását a koalíció létrehozásához. Megjegyezte, az alkotmányos hagyományok szerint a köztársasági elnök a választáson legtöbb szavazatot elért párt vezetőjét bízza meg a kormányalakítással. A találkozók a pártvezérekkel azonban ezzel nem érnek véget, épp ellenkezőleg – hétfőn még Michal Šimečkát, a Progresszív Szlovákia elnökét fogadta, kedden délelőtt pedig Peter Pellegrinivel, a Hlas főnökével találkozik. Čaputová hangsúlyozta, az új kormány egyik legfontosabb feladata, hogy a társadalmi megosztottságot a lehető legnagyobb mértékben tompítsa, a társadalmi kohézió fontossága ugyanis túlmutat bármilyen választás horizontján.

Čaputová délután 3 órakor fogadta Ficót az elnöki palotában, a formális megbízás azonban mindössze néhány percig tartott, a Smer elnöke körülbelül 15 perc után már távozott is az épületből. Az újságíróknak mindössze annyit árult el, 14 nap áll rendelkezésére, s bár nem lesz könnyű folyamat, mindent megtesz a kormányalakítás érdekében. Azt, hogy mely pártot szólítja meg elsőként nem akarta elárulni, a választás előtt azonban többször kijelentette, a Hlas áll legközelebb a párthoz, melyre természetes partnerként tekint.

A koalíciós tárgyalásokat homály fedi, az egyezkedések a színfalak mögött zajlanak. Az azonban egyértelmű, hogy a Hlas lesz a mérleg nyelve, s a három lehetséges alternatíva közül kettő a Smerrel számol. A szakértők egyetértenek abban, hogy Peter Pellegrini nincs irigylésre méltó helyzetben, a fő tényezők között említik például azt, hogy a Hlas kizárta az együttműködést a Republikával, az SNS listáján azonban olyan egyének szereztek mandátumot, akik korábban az ĽSNS színeiben indultak. A párt bedarálásának kérdése szintén releváns, tekintve, hogy a Smer eddigi koalíciós partnerei tönkrementek a közös kormányzásban. Richard Vašečka szociológus a DenníkN-nek adott interjúban rámutatott arra is, Pellegrini személyes ambíciói sem mellékesek – ringbe száll-e a köztársasági elnöki posztért jövő tavasszal?

Lezárult a választás

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a parlamentben átvette a parlamenti választás végeredményének hivatalos jegyzőkönyvét Ladislav Orosztól, az Állami Választási Bizottság elnökétől. Hangsúlyozta, a választás rendben zajlott, az eredmények érvényesek, nem hamisították, illetve manipulálták őket. Megjegyezte, az apró incidensek természetesek egy olyan nagyszabású rendezvény esetében, mint a választás, ezeket leszámítva azonban rendben zajlott a voksolás. Kollár hétfői beszédében kiemelte, az előre hozott választás a jegyzőkönyv átvételével formálisan is lezárult. A leköszönő házelnök a választás lebonyolításért köszönetet mondott Orosznak és Eva Chmelovának, a belügyminisztérium népszavazásokért és választásokért felelős osztálya vezetőjének, valamint a rendőrségnek és a választási bizottságoknak is.

A további lépésekkel kapcsolatban megjegyezte, a megválasztott képviselők feltehetően október 9-én vagy 10-én veszik át a mandátumot a parlament történelmi épületében. A parlament alakuló ülésével kapcsolatban kiemelte, az államfő feladata összehívni azt – 30 napon belül a választást követően. Ha erre mégsem kerül sor, a parlament a 30. napon tartja meg az ülést, melyen megválasztják a bizottságok elnökeit és a törvényhozás vezetőségét.

Read More

Post Comment