Search by category:
Egyéb kategória

Pénteken kezdődik a Bázis Fesztivál

Pénteken kezdődik a Bázis Fesztivál

Havran Kati

2023. 10. 02., h – 13:26

A Bázis – Magyar Irodalmi és Művészeti Egyesület rendezvényének programjai október 6-án és 7-én, azaz pénteken és szombaton zajlanak, míg egy kapcsolódó kiállítás a hónap végén veszi kezdetét. Ez lesz a harmadik Bázis Fesztivál, melyhez idén új helyszínek csatlakoznak, a programok egy részét pedig online is lehet majd követni.

A szervezők úgy gondolták, az iskolásokat sem hagyják ki a rendezvényből: a fesztivál péntek délelőtt indul egy  játékos irodalmi-fejlesztő gyerekfoglalkozással, melyet Vályi Horváth Erika és Balla Margit tartanak a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium diákjai számára.

Az Ifjú Szivek Táncszínházban 11 órakor könyvkiállítás és könyvvásár nyílik. Ugyanitt a fesztivál fő szervezői, N. Tóth Anikó, Juhász Rokko és Németh Zoltán 13.30-kor nyitják meg a rendezvényt. 14 órától a Madách-díjakat (melynek szervezőjéhez, az Irodalmi Alaphoz társszervezőként csatlakozott az egyesület idén), illetve a Bázis-díjakat adják át. A délután felolvasás, kerekasztal-beszélgetések, illetve kettős könyvbemutató várja a látogatókat. Csehy Zoltánnal, Kiss Tibor Noéval és Horváth Györgyivel Németh Zoltán beszélget, a téma a másság művészete lesz. Ezt követően két szakmai kötettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, a Transzkulturalizmus és bilingvizmus című konferenciakötetet és az Esterházy Péter idegen nyelvi fogadtatásáról szóló Külországi könyvespolcokon című kötetet Németh Zoltán és Görözdi Judit mutatják be.

19 órától „Vesszenek a művészek!” címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, melynek Kerekes Vica, Csikmák Katalin és Rédli Károly lesznek a vendégei, a moderátor Forgács Miklós. Az első nap programja egy kísérleti irodalmi rendezvénnyel zárul, melyben Hesz Maya, Mikáči Mirella és Tőzsér István Martin szerepelnek.

Péntek délután a Pisztóry-palotában is tartanak egy irodalmi beszélgetést a Novotvar Fesztivál és a Bázis Fesztivál közös rendezvényeként: a hazai magyar irodalomról szóló beszélgetés vendége három fiatal szerző, Gužák Klaudia, Gyurász Marianna és lapunk munkatársa, Mellár Dávid lesz.

Szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a program a széles közönség számára az Ifjú Szivek Táncszínházban. Boda Bianka, Paszmár Lívia, Lenka Nagyová és Beck Tímea egy új műfordítói generáció műhelytitkairól beszélgetnek, Hizsnyai Tóth Ildikó moderál. 13.30-tól „Nincs vég. Csak vége.” címmel Nemes Z. Márió és Bandor Éva emlékezik meg a tavaly elhunyt költőről, Kabai Lórántról, ezt követően felolvasásokat hallgathatnak a látogatók. A program 15.45-kor folytatódik a SzNF téren található Művészetek Házában (Dom umenia) Aradský Richard Transcription című kiállításával. 17 órától a Lab.cafe-ban beszélget két szlovák szerző és műfordítóik: Peter Šulej és Mária Modrovich műveit Pénzes Tímea és Böszörményi Péter ültették át magyar nyelvre. A kétnyelvű beszélgetést a szintén műfordító Mészáros Tünde vezeti. 19.15-től Prikler Mátyás Hatalom című filmjét nézhetik meg az érdeklődők a Mladosť moziban, a filmvetítést követőn Gerencsér Péter beszélget a rendezővel.

Szintén a fesztivál keretén belül, október 27-én, pénteken nyílik meg az idei In Situ művésztelepen létrejött alkotásokat felvonultató kiállítás a somorjai At Home Galériában.

Read More

Post Comment