Search by category:
Egyéb kategória

A Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból indult a világhír felé Krausz Ferenc

A Móri Táncsics Mihály Gimnáziumból indult a világhír felé Krausz Ferenc

Vataščin Péter

2023. 10. 03., k – 14:00

Mór |

A friss Nobel-díjas kutató korábban úgy nyilatkozott, a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumban eltöltött éveknek köszönheti, hogy elindult a pályáján.

Lapunk megkereste a Móri Táncsics Mihály Gimnáziumot, amelynek Krausz Ferenc 1976 és 1980 között volt a diákja. Dankó-Fonyódi Henrietta igazgató az Új Szónak elmondta, matematikából és fizikából már akkor kiemelkedő eredményei voltak. Az iskola 2002-es jublieumi kiadványában található egy interjú, amely során Krausz Ferenc úgy fogalmazott, a móri gimnáziumban eltöltött négy évnek, ill. az akkori matematika és fizikai szakos pedagógusoknak köszönheti, hogy elindult a pályáján. Nagyon sok támogatást kapott az osztályfőnökétől, Balogh Bélától is. Kiemelkedő eredménye volt az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen fizikából elért ötödik helyezés, amely azt jelentette, hogy felvételi vizsga nélkül juthatott be az egyetemre.

„Azt gondolom, hogy a teljes tantestület és a gimnázium teljes közössége nevében mondhatom azt, hogy egyrészt gratulálunk, másrészt pedig nagy büszkeséggel tölt mindannyiunkat – nemcsak iskolai, hanem városi szinten is – az, hogy Krausz Ferenchez közünk lehet“

– mondta Dankó-Fonyódi Henrietta. Érdeklődésünkre hozzátette, mindenképp meg szeretnék majd hívni a friss fiziai Nobel-díjast az gimnáziumba, ill. Mórra is, hogy a diákjaik közelebbről is megismerkedhessenek a munkásságával.

Read More

Post Comment