Search by category:
Egyéb kategória

Csődbe mehetnek egyes pártok, melyek nem kerültek be a parlamentbe

Csődbe mehetnek egyes pártok, melyek nem kerültek be a parlamentbe

Csóka Zsófi

2023. 10. 03., k – 11:33

Az újonnan alakult politikai pártok több százezer eurós kölcsönt vettek fel a kampány miatt, melyet most nem áll módukban visszafizetni.

Azon pártok, melyek a választás során nem érték el a szavazatok alapján nem érték el a három százalékot, nem jogosultak állami hozzájárulásra. Az újonnan alakult Demokraták és Kékek több százezer eurónyi kölcsönt vettek fel a kampány miatt, melyet most nem tudnak visszafizetni – írja a Transparency International Slovakia.

Eduard Heger volt miniszterelnök pártja becslések szerint 1,8 millió eurót költött a kampányra, amelyből legalább 285 ezer eurót hitelből szereztek be. A pénzt többnyire a párt szimpatizánsai vagy maguk a tagok ajándékozták a mozgalomnak. A legtöbb pénzt – nagyjából 90 ezer eurót – Andrea Letanovská férje fektette a kampányba.

A Demokraták azonban valószínűleg még nem hozták nyilvánosságra az összes hitelező nevét, a honlap szerint jelenleg 285 ezer eurós hitelük van“ – emlékeztet a Transparency International Slovakia.

Hasonló kellemetlen helyzet alakult ki a választások után a Mikuláš Dzurinda exminiszterelnök által alapított Kékek pártban is, akik állítólag több mint egymillió eurót fektettek a kampányba, és a források nagy részét kölcsönök révén szerezték meg.

Együtt több mint félmillió eurós hitelük van, a legnagyobb hitelező pedig az SDKÚ Milan Horta volt miniszterének fia, Michal, aki 281 000 eurót kölcsönzött a pártnak az EOSNEBOTRA részvényen keresztül, majd további 100 000 eurót adományozott nekik“ – teszi hozzá a Transparency International Slovakia.

Mindkét pártot anyagi csőd fenyegeti, mivel nem rendelkeznek elegendő vagyonnal adósságaik törlesztésére. „A csődtől valószínűleg csak az mentheti meg őket, ha a hitelezők lemondanak a visszatérítési jogukról a választási eredmény miatt” – teszi hozzá a szervezet.

A Trancparency szerint a Sme rodinát és a Magyar Fórumot nem fenyegeti csőd.

(refresher.sk, cszs)

Read More

Post Comment