Search by category:
Egyéb kategória

Eltévesztett házszám

Eltévesztett házszám

Kulcsár Péter

2023. 10. 03., k – 18:35

Kedves Miniszterelnök Úr, köszönjük karcos gondolatait. Szeptember 30-án bevisszük a felvidéki magyar képviseletet a parlamentbe, megerősítjük a sikert, amit a tavalyi megyei választáson értünk el – üzente Forró Krisztián, a Szövetség elnöke Orbán Viktornak a tusványosi beszédet követően. A magyar kormányfő ezt találta mondani ugyanis: „Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletét Pozsonyban, az minden visszafogottság mellett is egy gyenge teljesítmény”.

A Szövetségnek végül nem sikerült bevinnie a magyar képviseletet a parlamentbe, és a párt vezetése a holdudvarával együtt már másnap megtalálta a bűnbakot a sajtó egy részében, amibe az Új Szót is beleérti.

Szeretném megjegyezni, hogy el tetszettek téveszteni a házszámot. Inkább a magyarországi, kormánypárti médiánál kellene reklamálni, elsősorban a kézi vezérelt közmédiánál, ahol teljes gőzzel tolták Fico szekerét. Egymás után készítették vele a baráti interjúkat, etikátlanul még a szlovákiai kampánycsend időszakában is (mert ugye itt is nézhető a magyar köztévé). Minden azt sugallta a NERes éterben, hogy Fico milyen jó barát, és be kell juttatni a miniszterelnöki székbe. Amikor főleg ezt az utolsó interjút nézték a Szövetség központjában, nem gondolták magukban, hogy „ajjaj, ez aztán jól beteszi nekünk a kaput?!” Nem érezték, hogy „most úszik el a hiányzó bő fél százalékunk?” Nem tartottak attól, hogy a fő cél, a Smer győzelme mellett „a Szövetség lehet a járulékos veszteség?”

A finisben leadott Fico-interjú után a szegény választó hezitálhatott a folyton bejutási küszöb alatt mért Szövetség és a kormányzásra esélyes, Magyarországról favorizált Smer között, amely ádáz harcot vív az ellenségnek kikiáltott PS-szel. Orbánék közmédiája pedig az eredményeket látva nem a Smer, nem is a PS, hanem a Szövetség vitorlájából fogta ki a szelet. Hiába próbált aztán némi légörvényt kelteni a látszat kedvéért az utolsó napokban a magyar külügyminiszter, az már legfeljebb csak megbillegtette a Szövetség hajóját, de nem juttatta át a célszalagon.

Megértem, hogy egyetlenegy rosszalló mondat nem hangzik el a Szövetségtől a Fidesz felé, hiszen barátságuk több okból is megbonthatatlan. Ugyanakkor emlékeztetnék arra, hogy az Új Szó, alapvető feladataként, nagy teret adott a magyar pártoknak, és olvasóit a voksoláson való részvételre ösztönözte. Választási ankétunkban sok közszereplő állt ki azért, hogy legyen magyar képviselet a parlamentben, és mi is ezt az igényt fogalmaztuk meg lapunk hasábjain.

Orbánék kívánsága megvalósulhat, Fico jó eséllyel miniszterelnök lehet, miközben a Smer megerősödött Dél-Szlovákiában. Ezt itt, a bejutásra leginkább esélyes magyar pártban tétlenül nézték, legalábbis kifelé nem adták semmi jelét annak, hogy ebből gond lehet.

Most, a választás után, az eredmények ismeretében arra buzdítanék, hogy higgyünk továbbra is az etnikai alapú politizálásban, és egy olyan magyar pártban, amely nem szétforgácsolni, hanem összefogni képes a dél-szlovákiai magyarságot. Még a választási matek is ezt kívánja, de ezt tudják Önök is.

Read More

Post Comment