Search by category:
Egyéb kategória

Határellenőrzést vezetnek be a csehek és a lengyelek a szlovák határon

Határellenőrzést vezetnek be a csehek és a lengyelek a szlovák határon

Kulcsár Péter

2023. 10. 03., k – 10:37

Csehország és Lengyelország éjféltől kezdődően szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezet be a cseh-szlovák, illetve a lengyel-szlovák határ határ teljes hosszán.

Az intézkedés Csehország és Lengyelország részéről várhatóan október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbítása az aktuális helyzettől függ – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök az X közösségi platformon.

A határellenőrzés bevezetését Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter is megerősítette.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő már szeptember végén figyelmeztetett, hogy Lengyelország az illegális migráció intenzitásának megerősödése miatt határellenőrzési intézkedések implementálására készül a szlovákiai határátkelőkön.

Lengyelország hétfő éjféltől nyolc közúti, három vasúti és tizenegy gyalogos átkelőre korlátozza a határforgalmat. A döntésről a schengeni előírásokkal összhangban értesítették a szlovák, a német, az osztrák, a cseh belügyi tárcát, valamint az Európai Bizottságot is.

A szlovák kormány az intézkedésekre szerdán reagál majd – jelentette be Ódor Lajos miniszterelnök. A kormányfő szerint az illegális migrációra európai megoldással kell válaszolni, méghozzá a külső határokon.

(tasr, mti)

Read More

Post Comment