Search by category:
Egyéb kategória

Lipšic: Elfogadhatatlan, hogy a politikai hatalom támadja az ügyészeket

Lipšic: Elfogadhatatlan, hogy a politikai hatalom támadja az ügyészeket

Kulcsár Péter

2023. 10. 03., k – 16:24

Daniel Lipšic különleges ügyész elfogadhatatlannak tartja a politikai hatalomnak a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyészei ellen intézett támadásait – mondta keddi sajtótájékoztatóján.

„Elfogadhatatlannak tartom, hogy a politikai hatalom fenyegeti az igazságügyi hatóságok képviselőit” – mondta Lipšic, és hangsúlyozta, 2020 óta magas hivatalt betöltő személyek is büntetőjogi felelősségre vonhatók. „Azóta több tíz embert jogerősen elítéltek” – tette hozzá.

Rámutatott, hogy a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészei több mint 90 százalékos sikerrel dolgoznak a bíróságokon. „Nekik köszönhetően számos szervezett bűnözés, gazdasági bűncselekmény, előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság ügyében született ítélet” – tette hozzá.

Lipšic szerint az ÚŠP ügyészei az igazságért és a törvény előtti egyenlőségért küzdenek, akkor is, hogy „támadják, kritizálják, bemocskolják és fenyegetik őket”. Arra is rámutatott, hogy korábban egyes befolyásos személyeket érintő ügyekben nem lehetett büntetőeljárást indítani.

Lipšic azt mondta, nem tervezi, hogy az új kormány megalakulása után lemond a posztjáról. „Soha nem futamodtam meg a harc elől, és nem is fogok” – mondta a különleges ügyész.

Read More

Post Comment