Search by category:
Egyéb kategória

3,7 millió eurós fejlesztés a komáromi távhőrendszeren

3,7 millió eurós fejlesztés a komáromi távhőrendszeren

Vataščin Péter

2023. 10. 05., cs – 15:05

Komárom |

Leghamarabb két éven belül kapcsolódhat össze a „Nagykéménynél” található kazánház az I-es, II-es és a Bauring lakótelepek fűtésrendszerével.

Aki az elmúlt pár hétben megfordult a VII-es lakótelep rakparti részén, az már láthatta a felásott zöldterületet. A munkálatok már szeptember közepe óta folynak. Az új vezetékek szerepe az lesz, hogy a „Nagykémény” kazánházából származó és zöldnek minősülő energiát eljuttassa Komárom északnyugati részén található lakótelepekig. A beruházó COM-therm cég egyik fő célja – az infrastruktúra korszerűsítése mellett – az, hogy a melegvíz és a távhő lakossági árát biztosabban tudják tartani. A fejlesztést beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, évi egymillió eurót spórolnak már eleve azzal, hogy a fő kazánház által termelt energia megkapta a zöld minősítést.

Csonka Lajos, a cég ügyvezetője elmondta, ugyan 50 hónap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy befejezzék a munkálatokat, ám azt szeretnék, ha 24 hónap alatt elkészülnének a fejlesztéssel. Ez várhatóan azt jelenti, hogy az új rendszer már a 2026-2027-es fűtési szezonra működni fog.

A beruházás összértéke mintegy 3,7 millió euró, amelyhez 16%-os önrészt kellett biztosítani, míg az összeg döntő részét az Environmentális Alap folyósítja. Az új vezetékek nagyjából 1,5 kilométer hosszan húzódnak majd végig az érintett városrészeken keresztül. Marián Retter mérnök többek között elmondta, jövőre tervezik kiépíteni az I-es lakótelepen végighúzódó szakaszt. Itt a sűrűbb beépítettség miatt bonyolultabb munkafolyamatokkal számolnak.

Keszegh Béla komáromi polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban az olyan tényezőket emelte ki, mint a lakosok életminősége, a megfizethetőség biztosítása és zöld energia szerepe. Mint elmondta, a város részéről minden dokumentációt és engedélyt biztosítottak a cég számára.

 

Read More

Post Comment