Search by category:
Egyéb kategória

Az arab támadás mozgatórugói

Az arab támadás mozgatórugói

Kulcsár Péter

2023. 10. 07., szo – 20:12

A Hamász által „al-Aksza Viharnak” nevezett offenzíva kezdetén rakéták ezreit zúdították izraeli területekre, közben több tucatnyi palesztin militáns – buldózerrel – áttörte a védelmi vonalat a Gázai övezet és Izrael határán.

Sőt egyes palesztin egységek a tengeren érkeztek izraeli területre. A Hamász támadásának egyik oka lehetett, hogy hetek-hónapok óta nőtt a feszültség a 2,3 milliós Gázai övezetben, ahol rendkívül magas a munkanélküliség – hivatalosan 46 százalékos. A lakosság helyzete kilátástalan, a gázai családok jó háromnegyede segélyre szorul. Fiatalok hete óta tüntetnek az övezetben, melyek gyakran erőszakossá fajultak. Emellett Irán erődemonstrációja és az izraeli-szaúdi kibékülés aláásása is állhat a Hamász Izrael elleni váratlan és példa nélkül álló szárazföldi, vízi és légi támadása mögött. A támadással a Hamász rövid távú célja a népszerűségének a növelése, a túszejtésekkel pedig az, hogy izraeli börtönökben lévő palesztin foglyok szabadon engedését érje el.Ám a jom kippuri évfordulóra való időzítés mintha azt is jelentené, hogy a Hamász meg akarja mutatni: Izrael sebezhető. Úgy, ahogy az 1973-as arab-izraeli háborúban, melynek első napjaiban az egyiptomi és szíriai hadsereg jelentős izraeli területeket vont ellenőrzése alá.

Hosszabb távon a jelenlegi Netanjahu-kormány nagy árat fizethet. Egyrészt – ahogy a Times of Israel is írta – „kolosszális bukta” a váratlan palesztin támadás. Miért nem tudott róla előre a hadsereg, és miért érte felkészületlenül a fegyveres erőket a támadás? Ezek a kérdések szinte kísértetiesen emlékeztetnek az 50 évvel ezelőtti háborúval kapcsolatos hírszerzési kudarcokra.

(hvg, ú)

Read More

Post Comment