Search by category:
Egyéb kategória

Ódor: Az EU egységes a migráció elleni küzdelemben

Ódor: Az EU egységes a migráció elleni küzdelemben

Kulcsár Péter

2023. 10. 07., szo – 07:55

Az Európai Unió tagállamai egyetértettek abban a spanyolországi Granadában tartott pénteki informális csúcstalálkozón, hogy intenzívebben kell foglalkozni a külső határokon az illegális migrációval. Abban azonban nem jutottak megállapodásra, hogy mi legyen a migránsokkal az EU-n belül. Különösen Lengyelország és Magyarország helyezkedett eltérő álláspontra – mondta az újságíróknak Ódor Lajos miniszterelnök.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint minden ország egyetértett abban, hogy az Európai Bizottságnak (EB) több pénzt kellene elkülönítenie a migráció kezelésére, és intenzívebben kellene tárgyalnia a harmadik országokkal.

„Ha Európa nem képes megvédeni a külső határait, akkor más téren sem tűnik hitelesnek. Szorosabban együtt kell működnünk azokkal az országokkal, amelyeken keresztül a migránsok érkeznek” – mondta a miniszterelnök. Ebben az ügyben szerinte jó kompromisszum van kialakulóban, ami már jövőre megoldást hozhat. Az országok vezetői abban is egyetértettek, hogy hadat kell üzenni az embercsempészeknek és hálózataiknak.

A migránsok elosztását az EU országaiban azonban Lengyelország és Magyarország határozottan elutasította. A migrációs politika reformjával kapcsolatos nézeteltérésekre reagálva Ódor figyelmeztetett, hogy „ha nem vagyunk hajlandók uniós szintű megoldást találni, az utol fog érni bennünket, és ennek az lesz az eredménye, hogy Schengen nem fog működni, vagy sok országot kizárnak belőle, amivel elveszítjük azt a nagy előnyt, hogy jelenleg ellenőrzés nélkül utazhatunk egész Európában”.

Ódor Lajos arról is beszélt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, hogy Lengyelország bevezette az ellenőrzést Szlovákiával közös határain. Ódor hangsúlyozta, hogy az intézkedést egyelőre csak tíz napra vezették be, és hozzátette, a helyzetre való tekintettel lehet, hogy Lengyelország nem folytatja ezt a gyakorlatot, mivel az elmúlt két hétben fokozatosan csökkent a szlovák határt átlépő migránsok száma. A kormányfő azt mondta, jelentős csökkenésre azonban csak novemberben számít.

Az EU bővítésével kapcsolatban Ódor elmondta, határozott az egyetértés abban, hogy a csatlakozni szándékozó országoknak meg kell felelniük a belépési kritériumoknak, úgy véli azonban, hogy az EU-nak proaktívnak kell lennie, és segítő kezet kellene nyújtania ezeknek az országoknak. „Ez különösen igaz néhány balkáni országra, amelyekkel 20 évvel ezelőtt kezdődtek meg a tárgyalások. Ezek már méretüknél fogva sem jelentenének nagy gazdasági vagy egyéb változásokat az EU számára” – tette hozzá a miniszterelnök.

Read More

Post Comment