Search by category:
Egyéb kategória

A szombati volt Izrael „Pearl Harbor” pillanata

A szombati volt Izrael „Pearl Harbor” pillanata

Mészáros Richárd

2023. 10. 08., v – 10:11

Bár Izraelt viszonylag gyakran érték a közelmúltban is terrortámadások, a szombati támadás példanélküli volt és úgy tűnik, hogy az izraeli hadsereget és titkosszolgálatokat meglepte a földön és levegőben indított koordinált offenzíva.

17 éve most először fordult elő, hogy izraeli területről hurcoltak el izraeli katonákat (civileket utoljára 2014 nyarán) és az 1948-as függetlenségi háborúban történt meg utoljára, hogy az ellenség nagy erőkkel tört be kibucokba. 

Az egész rendszer megbukott, nem csak egy rész. A teljes védelmi architektúra alkalmatlannak bizonyult arra, hogy megvédelmezze a polgári lakosságot. Ez egy Pearl Harbor pillanat: egészen mások voltak a realitások tegnapig, és egészen mások lesznek mától fogva”

– ezt Jonathan Conricus, az izraeli hadsereg egykori szóvivője mondta.

A Hamasz már 17 éve ellenőrzi a Gázai-övezetet és azóta a terrorszervezet vezetői folyamatosan utaltak arra, hogy komoly támadást terveznek Izrael ellen – írta a BBC helyszínen tartózkodó tudósítója. Szerinte a Hamasz tökéletesen tisztában volt azzal, hogy az izraeli katonaság kemény választ ad egy ilyen akcióra. 

(hvg, ú)

Read More

Post Comment