Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová reméli, sikerül kormányt alakítani

Čaputová reméli, sikerül kormányt alakítani

Mészáros Richárd

2023. 10. 08., v – 14:50

Zuzana Čaputová államfő reméli, hogy az előre hozott parlamenti választást követően nem áll fel patthelyzet, és sikerül kormányt állítani – jelentette ki az elnök asszony vasárnap a Markíza Televízió Na telo című műsorában.

Čaputová ugyanakkor nyitva hagyta annak kérdését, hogy Robert Ficónak, a győztes Smer elnökének a megbízása végéig sikerül-e többséget kialakítania a parlamentben. Ha nem, a következő megbízást a választáson második legsikeresebben szereplő párt, a Progresszív Szlovákia elnöke, Michal Šimečka kapná a kormányalakítási megbízást. 

„Ha olyan helyzet adódna, hogy nem sikerülne kormányt alakítani, akkor a parlament feladata meghatározni az előre hozott választás időpontját, de remélem, hogy ilyesmi nem fog megtörténni” – mondta.

Hangsúlyozta, nem mérlegelte annak lehetőségét, hogy a kormányalakítás mandátumát másnak adja, mint a győztes párt elnökének. Mint mondta, alkotmányos hagyományról van szó. „Csak kivételes esetben lehet megvétózni, ilyen esetben még nem láttam hasonlót” – fűzte hozzá.

Az államfő a kormányalakításra adott 14 napos határidőt nem tartja rövid időnek. Felidézte, korábban még ennél is rövidebb volt a határidő. „A 14 napos határidő a parlamenti többség megszerzésére szól, nem arra, hogy a kormány minden posztját betöltsék” – húzta alá.

Az elnök asszony elmondta, Szlovákia azért nem küldött még további katonai csomagot Ukrajnának, mert nem csak lőszerről van szó. „Ha csak lőszer lenne, egészen más kérdés lenne” – mondta. Szerinte a következő segélycsomagról az új kormánynak kell majd döntenie.

Kapcsolódó cikkünk

Ha a belügyminiszteri posztra Robert Kaliňákot jelölnék, Zuzana Čaputová államfő szerint akadályt jelentene, hogy a Smer képviselője ellen eljárás folyik.

Ha egy gyanúsítottnak szánnák a belügyminiszteri posztot, azt nagyon megkérdőjelezhető jelölésnek tartanám – mondta Čaputová.

Az államfő azt illetően, kivetnivalót látna-e abban, ha a belügyminisztérium élére Denisa Sakovát, a Hlas képviselőjét jelölnék, nem válaszolt egyértelműen.

Elmondta, a köztársasági elnöknek lehetősége van visszautasítania egy jelöltet, ha annak személyével szemben komoly kétségei vannak.

(Denník N)

Read More

Post Comment