Search by category:
Egyéb kategória

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken

Mészáros Richárd

2023. 10. 08., v – 16:51

Szlovénia és Horvátország is elítélte a civilek elleni támadásokat Izraelben és a palesztin területeken.

Natasa Pirc Musar szlovén köztársasági elnök az X közösségi felületen (korábban Twitter) azt írta: elítél minden, a polgári lakosság elleni támadást, és önmérséklet tanúsítására szólította fel a feleket.

A szlovén külügyminisztérium közlése szerint 16 szlovén állampolgár tartózkodik Izraelben, akik a szombaton kitört erőszak után kapcsolatba léptek a tárcával. A közlemény szerint mindazonáltal nem ismerik az Izraelben tartózkodó szlovén állampolgárok pontos tartózkodási helyét, és nem tervezik evakuálásukat, mivel egyelőre el tudják hagyni az országot.

Szombaton a tárca már figyelmeztetést adott ki a térségben tartózkodó szlovén állampolgárok számára, és a tel-avivi szlovén nagykövetséghez irányította őket sürgős konzuli segítségért. Hangsúlyozták azt is, hogy nem zárható ki az izraeliek és a palesztinok közötti konfliktus további elmérgesedése.

A horvát külügyminisztérium közlése szerint az áldozatok között nincsenek horvát állampolgárok, néhány Izraelben tartózkodó horvát zarándokcsoport ugyanakkor felvette a kapcsolatot Horvátország tel-avivi nagykövetségével. Zágráb keresi annak lehetőségét, hogy a 180 állampolgárát kimenekítse – tették hozzá a közleményben.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök még szombaton elítélte a „polgári lakosság elleni terrortámadásokat”, amelyeket „sokkolónak és elfogadhatatlannak” nevezett, továbbá kijelentette, hogy „Horvátország szolidaritást vállal Izraellel és népével”.

Szombaton a Gázai övezetet uraló Hamász szélsőséges palesztin szervezet fegyveresei rakéták százaival támadták Izraelt, és az övezet határvidékén izraeli településekre hatoltak be, ahol megöltek és megsebesítettek sok száz embert, s túszokat hurcoltak az övezetbe. Az izraeli hadsereg ezt követően ellencsapásokat hajtott végre a Gázai övezetben délen, valamint északon a libanoni határnál, ezeknek szintén számos halálos áldozatuk van.

Read More

Post Comment