Search by category:
Egyéb kategória

A héten bejelenti az államfő a parlament alakuló ülésének dátumát

A héten bejelenti az államfő a parlament alakuló ülésének dátumát

Kulcsár Péter

2023. 10. 09., h – 18:02

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a hét végéig bejelenti a parlament alakuló ülésének dátumát – jelentette be Martin Strižinec, az államfő szóvivője.

Az új képviselőknek legkésőbb a parlamenti választás eredményének október 1-jei kihirdetését követő 30. napon össze kell ülniük. Az államfő által összehívott ülésen szavaznak a parlament új vezetéséről és a parlamenti bizottságok felállításáról.

Hétfőn Andrej Dankóval, az SNS elnökével, és Richard Sulíkkal, az SaS vezetőjével találkozott a köztársasági elnök, ezzel lezárta a pártvezetőkkel folytatott tárgyalásokat. „Az államfő ma lezárta a választás utáni tárgyalásokat a parlamentbe jutott politikai pártok vezetőivel. Ahogy azt egy hete bejelentette, mindannyiukkal közölte, hogyan fog eljárni a kormányalakítási tárgyalások során, hogy sikerüljön egy többségi kormányt felállítani” – mondta Strižinec.

Robert Fico a választás győzteseként október 2-án kapott kormányalakítási megbízást az államfőtől, Zuzana Čaputová 14 napos határidőt adott neki. Az államfő emellett tanácskozott Michal Šimečkával, a PS elnökével, továbbá Peter Pellegrinivel, a Hlas, Milan Majerskývel, a KDH , és Igor Matovičcsal, az OĽaNO és barátai elnökével is.
 

Read More

Post Comment