Search by category:
Egyéb kategória

A belügyminisztérium szerint nincs ok pánikra a földrengés miatt

A belügyminisztérium szerint nincs ok pánikra a földrengés miatt

Balaskó Réka

2023. 10. 10., k – 08:15

A hétfő este Kelet-Szlovákiában bekövetkezett földrengés erőssége 4,9-es volt. 

„Figyeljük a helyzetet, és kapcsolatban állunk a Szlovák Tudományos Akadémia szeizmológiai osztályával és az illetékes járási hivatalok vezetőivel” – közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy a belügyminisztériumának válságkezelési osztályának központi megfigyelő és ellenőrző központja egyelőre nem regisztrált életre és egészségre gyakorolt következményeket vagy komolyabb anyagi károkat. A térségből azonban áramkimaradásokat jelentettek leszakadt villanyvezetékek miatt.

A minisztérium kapcsolatban áll a bohunicei és a mohi atomerőművekkel is, amelyek rendben működnek. „A polgárokat arra kérjuk, hogy maradjanak nyugodtak, és csak szükség esetén lépjenek kapcsolatba a segélyhívó számokkal” – közölte a minisztérium. Az érintett városok és falvak lakosainak azt tanácsolják, hogy a gázelosztó vezetékeket az arra felhatalmazott személyeken keresztül ellenőrizzék.

Kapcsolódó cikkünk

Kassa/Kelet-Szlovákia |

Hétfő este 20:23 perckor 5-ös magnitúdójú földrengés volt érezhető Szlovákiában, az epicentrum az elérhető információk szerint Kassától északkeletre volt. A földrengést a lakosság túlnyomó része érezte, a közösségi portálokon futótűzként terjedt a hír. 

Az interneten fellelhető információk még csak elsődlegesek, és igazából folyamatosan változnak. Az első adatok szerint a földrengés becsült erőssége 4,5-ös magnitúdójú volt, az epicentrum pedig 19 kilométerre volt a kelet-szlovákiai Homonnától. A Német Földtudományi Kutatóközpont később pontosította, hogy a földrengés 10 kilométeres mélységben következett be, epicentruma pedig 34 kilométerre keletre volt Eperjestől.

A magnitúdónak a központ által közzétett adatok szerint legfeljebb 5,1-nek kellett volna lennie. Ugyanekkor, a Mediterrán Szeizmológiai Központ az epicentrumot a Varannói járásban regisztrálta. 

„A földrengés pontos erőssége, epicentruma és mélysége néhány órán vagy percen belül módosulhat, amint a szeizmológusok felülvizsgálják az adatokat és pontosítják számításaikat, vagy amint más ügynökségek közzéteszik jelentéseiket” – olvasható a portál hétfő este kilenc óra tájékában közzétett jelentésében. 

A földrengést követő pillanatokban Kassán többen is az utcákra mentek, s mivel a városiak többsége panelházakban lakik, a riadt szomszédok a lépcsőházakban faggatták egymást a hirtelen érkezett rengésről. 

Kapcsolódó cikkünk

Nagydomasa-víztározó (Domaša) |

A Domaša City Dobrá Facebook-oldal szerint a földrengés során kiszakadt a Bohemia hajó a szárazdokkból, mely a sínekről egyenest a víztározóban landolt. A hajó jelenleg szabadon úszik a vízfelszínen.

A Domaša City Dobrá tájékoztatása szerunt a tűzoltók már percekkel ezelőtt elindultak a helyszínre. „Az önkormányzati hivatal nyugalomra inti a víztározó környékén tartózkodó nyaralókat és az itt élő polgárokat. A földrengés epicentruma valószínűleg községünk területén volt. Nem kizárt, hogy újabb rengésekre kerül sor, ezért arra kérjük az embereket, hogy maradjanak házaik földszintjén. Legyenek óvatosak. Ha szükséges, a 0918513324-as telefonszámon forduljanak a községi hivatalhoz” – írták az egyik legfrissebb közleményben a helyi önkormányzat közösségi profilján. 

Az RTVS hírportáljának egyik tudósításában az is elhangzott, hogy a földrengést Kristián Csicsay, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szeizmológiai osztályának vezetője is megerősítette. Szemtanúk szerint a rengéseket Eperjes és Kassa környékén több helyen is érezni lehetett.

(pluska)

Read More

Post Comment