Search by category:
Egyéb kategória

A földrengés miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Eperjes megye teljes területén

A földrengés miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Eperjes megye teljes területén

Mészáros Richárd

2023. 10. 10., k – 16:25

A hétfői földrengés miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Eperjes megye egész kerületén – tájékoztatott a belügyminisztérium. A legnagyobb károk Alsóvirányoson (Nižná Sitnica), Gyapáron (Ďapalovce), Holcsíkon (Holčíkovce), Kövesen (Kolbovce) és Gerlefalván (Girovce) keletkeztek a Varannói járásban.

Halálos áldozatokról és sérültekről nem tud a tárca, de számos épület és lakóház megrongálódott a Varannói, a Homonnai (Humenné) és a Sztropkói (Stropkov) járásban. „A belügyminisztérium válságkezelő osztálya és a járási hivatalok irányítják a kárfelmérést és egyeztetnek a statikusokkal, akik arról döntenek, maradhatnak-e az épületekben az ott lakók” – folytatta a tárca.

Több településen megrongálódtak a villany-, a gáz- és vízvezetékek, a családi házak közműcsatlakozásai, különböző mértékben megrongálódtak az épületek, kezdve a kisebb repedésektől és a vakolat lepotyogásától a statikai sérülésekig. „A károkat még nem mérték fel, Gyapáron a legrosszabb a helyzet, ahol 40 embert kellett kiköltöztetni a házából” – tette hozzá a belügyminisztérium.

Hétfőn este 4,9 magnitúdójú földrengés volt Kelet-Szlovákiában, a rengés epicentruma a Varrannói (Vranov nad Topľou) járásban található Gyapár (Ďapalovce) községnél volt, 17,8 kilométeres mélységben.

Read More

Post Comment