Search by category:
Egyéb kategória

Elosztotta a minisztériumokat a Smer-Hlas-SNS koalíció

Elosztotta a minisztériumokat a Smer-Hlas-SNS koalíció

Kulcsár Péter

2023. 10. 11., sze – 10:59

A Smer, a Hlas és az SNS vezetői szerdán megegyeztek a koalíció pontos feltételeiről.

A három párt elnöke délelőtt 11 órakor egyetértési nyilatkozatot írt alá.

A dokumentumból többek között kiderült, hogy a Smer a kormányfői poszton kívül hat, a Hlas hét, az SNS pedig három minisztériummal rendelkezik majd, egy tárca pedig az új évtől kezdi meg a működését. Andrej Danko a választás előtt azt mondta, a turizmus számára külön minisztériumot szeretne létrehozni.

A miniszterelnök mindezek alapján Robert Fico lesz. A házelnöki posztot a Hlas jelöltje, Peter Pellegrini kapta.

A koalíció vezetői ígéretet tettek a büntetőjogi rendszer és az emberi jogok védelmét szolgáló mechanizmus reformjának előkészítésére, valamint Szlovákia külpolitikai orientációjának biztosítására.

A kormánykoalíció alapvető célja a lakosság életszínvonalának feljavítása lesz

– olvasható a memorandumban.

Robert Fico a memorandum aláírását követő beszédében megemlítette a transznemű embereket és azt, hogy elutasítja a gender ideológiákat.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy ezt az országot demokratikusan kormányozzuk, hogy minden véleményt tiszteletben tartsunk, még akkor is, ha nem értünk velük egyet

– közölte.

A Smer elnöke kijelentette, kormánya emelni fogja a szlovákiai polgárok életszínvonalát, és kezeli majd az illegális migrációt.

Peter Pellegrini a szakértők által előre jelzettnél nagyobb gazdasági növekedést ígért, a szociális normák fenntartása mellett. „Többen aggodalommal figyelték, hogy Szlovákia külpolitikai orientációja hová tart. Mindhárman biztosítjuk a civil társadalmat arról, hogy Szlovákiának az EU-ban és a NATO-ban van a helye” – tette hozzá. A Hlas vezetője szerint három és fél év káosz után béke és stabilitás fogja jellemezni Szlovákiát.

Andrej Danko azt várja az újonnan megalakuló kormánytól, hogy stabilizálja az államháztartást, és lecsillapítja a kedélyeket az országban. Az SNS elnöke hangsúlyozta, erőteljesebben kell fellépni az illegális migrációval szemben.

(denník n)

Read More

Post Comment