Search by category:
Egyéb kategória

Iráni külügyminiszter: a Gázai övezet ostromával Izrael népirtást akar elkövetni

Iráni külügyminiszter: a Gázai övezet ostromával Izrael népirtást akar elkövetni

Mészáros Richárd

2023. 10. 12., cs – 18:21

Népirtásnak nevezte csütörtökön az iráni külügyminiszter az izraeli kormány azon döntését, miszerint tovább szigorítja a Gázai övezet blokádját, ahova egyebek között már nem továbbít semennyi villamos áramot, és nem enged bejutni élelmiszert.

Hoszein Amirabdollahián, akit az iráni állami televízió idézett, leszögezte: a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette kormány azzal, hogy elvágja a Gázai övezet víz- és áramellátását, illetve nem engedi be a területre az egészségügyi eszközöket és az élelmiszert, gyakorlatilag az ott élők elleni „népirtást” hajt végre.

„A háború, amelynek ma tanúi vagyunk, nem pusztán a Hamász elleni háború, ezt a háborút a cionisták az összes palesztin ellen vívják” – mondta.

A héten korábban Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője üdvözölte és „pusztító földrengésnek” nevezte a Hamász Izrael elleni támadását, ám leszögezte: Irán nem vett részt az akcióban, és nem is tudott róla előtte.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, további mintegy 3000-et pedig megsebesítettek, valamint körülbelül 150 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma már meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig az 5600-at.

Read More

Post Comment