Search by category:
Egyéb kategória

Sklenár: A NATO leszögezte, támogatja Izrael terroristák elleni jogos küzdelmét

Sklenár: A NATO leszögezte, támogatja Izrael terroristák elleni jogos küzdelmét

Mészáros Richárd

2023. 10. 12., cs – 19:01

A NATO-szövetségesek világossá tették, hogy támogatják Izrael önvédelmi erőfeszítéseit – jelentette ki Martin Sklenár védelmi miniszter a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli találkozója során.

Sklenár elmondta, hogy a védelmi miniszterek izraeli kollégájukkal, Yoav Gallanttal folytatott megbeszélése megerősítette, hogy a Hamász fegyvereseinek szombati támadása Izrael területén borzalmas és embertelen tett volt.

„Világosan leírta a helyzetet. Meglepett bennünket ez a brutalitás, a Hamász vezette terrorcsoportok valóban embertelen cselekedeteket hajtanak végre” – jelentette ki Sklenár.

 miniszter tájékoztatása szerint a NATO-szövetségesek támogatásukról biztosították Izraelt, de arra szólították fel az izraeli hadsereget, hogy adekvát választ adjanak a palesztin Hamász támadásaira.

Sklenár emlékeztetett arra, hogy Szlovákia fontos „összekötő szerepet tölt be”, és izraeli nagykövetségén keresztül az egész NATO-t képviseli az országban.

„Ez nagyon fontos a jelenlegi helyzetben, ezért több ország nevében is nyilatkozatot tettem, hogy a NATO Izrael mellett áll, és valóban elítélünk a terrorista csoport által elkövetett mindenféle erőszakot, és hogy támogatjuk Izraelt a terroristák elleni jogos küzdelmében, hogy megvédhesse állampolgárait, felkutathassa a terroristákat és kezelni tudja a helyzetet” – fogalmazott a miniszter.

Sklenár azt mondta, egyetért azzal, hogy az izraeli erőknek körültekintően kell cselekedniük, még akkor is, ha a NATO-tagállamok tisztában vannak azzal, hogy a támadók célja Izrael állam elpusztítása.

„Izraelnek minden bizonnyal megvan az ereje és a tapasztalata ahhoz, hogy kezelni tudja ezt a helyzetet, ezért jól tudja, mik a megfelelő lépések a válság kezelésére” – mondta Sklenár.

A német védelmi miniszter Brüsszelben bejelentette, hogy Izrael a konkrét segítség, védelmi felszerelések iránt érdeklődik. Több NATO-ország is segíti Izraelt, de a szlovák védelmi miniszter szerint Izrael ebben a helyzetben főleg a külföldről érkező politikai támogatást értékeli. A NATO-tagországok támogatását a csütörtöki telekonferencia során Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter is érezhette.

Read More

Post Comment